21 / 12 / 2024

Zilyet yardımcılığı nedir?

Zilyet yardımcılığı nedir?

Zilyet yardımcılığı ya da diğer adıyla hizmet zilyetliği nedir? Zilyet yardımcılığı hakkında merak ettiğiniz soruların cevapları için haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı olarak bilgi edinebilirsiniz..



Zilyet yardımcılığı nedir?



Bir eşyayı zilyetlik idaresiyle değil de, başkasına bir hizmet görmek amacıyla fiili hâkimiyetinde bulunduran kimse zilyet yardımcısı oluyor. Hizmeti görülen kişi bu hallerde dolaysız zilyetliğini muhafaza ediyor. Zilyet yardımcısının eşyayı fiili hâkimiyetinde bulundurma konusunda ne ayni ne de kişisel bir hakkı vardır. Zilyet yardımcısı eşya üzerindeki fiili hâkimiyeti zilyet adına ve onun talimatına uygun olarak kullanır, eşyadan ekonomik olarak yararlanma imkânı da yoktur. Örneğin şoförün araba üzerindeki zilyetliği, işçinin iş makinesi üzerindeki zilyetliği gibi.



Zilyet  ve zilyet yardımcısı arasındaki farklar

 


- Zilyet yardımcısı asıl zilyetin emir ve talimatları ile hareket eder.

 


- Zilyet yardımcısı eşyayı kendisi için değil mala zilyet olan kimsenin bir hizmeti için kullanır.

 


- Zilyet Yardımcısı ile zilyet arasındaki ilişki dıştan görünebilir olmalıdır.

 


- Zilyet yardımcısı eşya üzerinde ayni veya şahsi bir hakka sahip değildir.

 

Örneğin; bir mağazada tezgahtar olarak çalışan (A) Zilyet yardımcısıdır: Çünkü işverenin talimatı ile hareket etmektedir.

 

Zilyet ve Zilyet Yardımcılığına Farklı Sonuçlar Bağlanmıştır

 

* Zilyet yardımcısından edinilen mallarda iyi niyet ilkesi korunmaz

 

* Zilyet yardımcısı zilyetlik davası açamaz:ancak meşru müdafaa halinde kuvvet kullanarak eşyayı koruyabileceği kabul edilmektedir

 

* Zilyet yardımcısı zilyetin zilyetliğini inkar eder veya malı gasp ederse kendisi malın asli zilyedi haline gelir

 

Örneğin; (A) ‘nın firmasında çalışan (B) diğer iş yerlerine (A) ya ait eşyaları firmanın otomobili ile taşımaktadır.(B) eşyaları taşırken bundan böyle bağımsız çalışmayı düşünür ve eşyaların üzerinden firmaya ait etiketleri sökerse firmaya ait etiketleri söktüğü anda gasp  suçunu işlemiş sayılır ve malların asli zilyeti haline gelir .

 

Zilyetlik kural olarak ancak eşyalar üzerinde söz konusu olur, haklar üzerinde olmaz. Fakat Medeni Kanun istisnaen, taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılmasını zilyetlik olarak kabul etmiştir.


Zilyetlik nedir?

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları!

Zilyetliğin hukuki anlamı!

Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön