Ekonomi

Zincir marketlerde yeni sistem! 81 ilde geçerli olacak! Migros, BİM, ŞOK, A101, CarrefourSA...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar üretici ile market arasında fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 683'e kadar tırmandığını söylemişti. Peki, hangi ürünlerde fiyat yüksek? Zincir marketlerde yeni sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Market ve üretici arasında yaşanan fiyat farkı günden güne artıyor. Peki, hangi ürünlerde fiyat yüksek? Zincir marketlerde yeni sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar... 

Konuya dair açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şunları söyledi: “Ziraat Odaları Birliği üreticiyle raftaki fiyat farklarının arttığından bahsetmiş. Biz tüketici olarak bunu zaten gözlemliyoruz. Limonda yaşanan fark, mandalinada da görüldü. 5 TL’den alınan mandalina tüketiciye 15-25 TL civarında satıldı. Hatta bir ara 45 TL’ye kadar fiyatın yükseldiğini gördüm ve fotoğrafını çektim.”

‘TÜKETİCİ AÇISINDAN BİR ANAHTAR’

“Burada hal kayıt sisteminin tüketici bakımından bir anahtar olduğunu, hal kayıt künyesinin akıllı telefonlara indirilerek tüketicilerin aldıkları manav reyonundaki sebze, meyvelerin alış fiyatlarını görebilme fırsatını bulduklarını anımsatmak isterim.

Yeni hal kanununun uygulanması soruna çözüm sunacaktır. Yeni hal kanun taslağında haldeki alanların yaklaşık üçte birinin üretici kooperatifleri ve birliklerine ücretsiz tahsisi planlanıyor.”

YENİ YASADA ZİNCİR MARKET DETAYI: ONLAR DA HALDEN YAPACAKLAR

“Zincir marketler tarladan, tüccardan veya halden istediği yerden satın alma imkânı olmasına rağmen yeni yasayla beraber onlar da sebze, meyve haline gelerek satın almayı oradan yapacaklar. Bu sayede haksız rekabet büyük ölçüde önlenecek.

Tüketicinin temel gıda ürünlerinden olan sebze ve meyve fiyatlarında fahiş kazançların engellenmesi amacıyla vatandaşların Ticaret Bakanlığı’nın müfettişi gibi fiyatları izleyip, hal kayıt künyelerinde gördükleri fiyat farklılıklarını Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayet etmeleri faydalarına olacaktır.”

FİYATLARDAKİ YÜKSEKLİĞİ NEYE BAĞLIYORSUNUZ?

“Aracıların fahiş fiyat ve kazanç uygulamalarıyla ilgili. Ben esasında halkın temel gıda ürünlerinde fahiş fiyata izin verilmemesi için denetiminin sıkılaştırılması ve gerekli kanuni düzenlemelerin uygulanmasının yararlı olduğunu kanaatindeyim. Bu yalnızca limonda, soğanda değil. Patateste de elmada da bunu görüyoruz.”

FİYATLAR NE ZAMAN DENGEYE GELİR?

“Hal kanunun avantajı, herkes halden satın alabilecektir. Çok mağazalı zincir marketlerin kendi toptancı firmalarının tarlada ürün ekilmeden üreticinin nakit sıkışıklığı ve darboğazından istifade ile düşük fiyatlardan aldıkları ürünün sonrasında ise yüksek fiyatlarla tezgaha koymalarını büyük ölçüde engelleyecektir.”

‘ÜRETİCİ KENDİ MALINI KENDİ SATACAK’

“Tabii ki hal alanında üretici birliklerine ücretsiz yer verilmesi de üreticinin istismarını engelleyeceği gibi fiyatlarda da denge unsuru sağlayabilecektir. Başka bir deyişle, üretici kendi malını kendi satacaktır.

Bu engellenmediği taktirde üretici kazanç sağlayamayacak. Bu nedenle, üretim azalacak hatta bazı üreticiler üretmekten vazgeçebileceklerdir. Bu şekilde bir tehdit söz konusudur.”

700 bin hacizli aracın satış süreci başladı! Bölüm bölüm satılacak!

Kiracılar dikkat! İhtiyaç nedeniyle tahliyede kritik detay unutuluyor! İşte o detay...

Ziraat Bankası bir defaya mahsus hesaplara 2 bin TL yatıracak! Ziraat Bankası hesabı olanlar yaşadı!