04 / 05 / 2024

Ziya Şark Sofrası, Tunus'ta şube açıyor!

Ziya Şark Sofrası, Tunus'ta şube açıyor!

İstanbul'un ünlü restoran zinciri Ziya Şark Sofrası, yurtdışındaki ilk şubesini Tunus'ta açıyor



Şirket, buradan elde edeceği tecrübe ile birkaç yıl içinde Ortadoğu ve diğer Kuzey Afrika ülkelerine yayılmayı hedefliyor. Türkiye'de de gaza basan firma, franchise (bayilik) yoluyla şube sayısını artıracak. 

Küresel kriz sonrası yeniden şekillenen dünyada Türkiye'nin yeni pazarlara açılım stratejisine büyük şirketlerin yanında küçük ve orta boyutlu işletmeler de (KOBİ) dahil oluyor. Bu çerçevede ünlü restoran zinciri Ziya Şark Sofrası, yurtdışına açılma kararı aldı. Geçen yıl hem ekonomik hem de ailevî sebeplerden dolayı sıkıntılar yaşayan şirket, Türkiye sınırları dışındaki ilk yatırımını Tunus'ta yapacak. Firma, yerel bir girişimciyle ortak açılacak şube sayesinde Türk kebabını Kuzey Afrika'ya taşımış olacak. Ziya Şark Sofrası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bingöl, iki yıl içinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde birkaç şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Halen İstanbul ve Bolu'da 9 şubesi bulunan şirket, yıl sonuna kadar 3 restoran daha açacak. Bingöl, kalite standartlarına uyan şirketlere de franchise (bayilik) vererek hızla büyüyeceklerini aktardı.

Geçen yıl, Ziya Şark Sofrası'nın kurucusu Ziya Bingöl'ün bazı problemler sebebiyle intihar etmesinin ardından zor bir dönem geçiren Bingöl kardeşler, toparlanmaya başladı. Ziya Bey'in vefatının ardından şirketin yönetim kurulu başkanlığına gelen Ahmet Bingöl, Kuveyt Türk ve Yapı Kredi'ye olan borçları yapılandırıp kapattıklarını, birkaç ay içinde de Garanti Bankası'na olan borçlarını gayrimenkul satışı yaparak kapatacaklarını dile getirdi. Bingöl, Türk damak tadını Afrika ile tanıştırmak amacıyla Tunus'ta bir şube açmak için yerli bir işadamıyla anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Yurtdışına açılma kararı almalarında Türkiye'de piyasaların daralmasının etkili olduğunu anlatan Bingöl, Tunus'ta hem et fiyatlarının hem de işgücü maliyetlerinin Türkiye'ye göre daha ucuz olduğuna dikkat çekti.

Şirket, Tunus'taki ilk mağazasını 10 dönümlük bir arsa üzerine kuracak. Yatırımın yarısının Tunuslu ortak tarafından karşılanacağı bilgisini veren Ahmet Bingöl, kendilerinin 1 milyon dolar ve 'know-how' aktaracaklarını bildirdi. Türkiye'de başta fast food tarzı ürünler satan şubeler olmak üzere bayilik yoluyla büyüyeceklerini vurgulayan Bingöl, 2010 sonuna kadar 10 şube açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Firma, franchise bedeli olarak 50 bin TL talep ediyor. Ziya Bingöl'ün 7 milyon dolar borcu olduğundan dolayı intihar ettiği ileri sürülmüştü. Bu ebatlarda bir borcun olmadığını vurgulayan Ahmet Bingöl, "Bizim varlıklarımız borçlarımızı ödemeye yeter. Bazı çevreler bizi çok olumsuz yansıttı. Bizler halen dükkânlarımızın başındayız. Rabb'imden tek niyazım var; borçlarımız bitmeden canımızı almasın." açıklamasında bulundu.
Zaman/Bayram Kaya


Geri Dön