22 / 12 / 2024

Zonguldak Çaycuma'da toplu dönüşüme gidilecek!

Zonguldak Çaycuma'da toplu dönüşüme gidilecek!

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Çaycuma projelerini anlattı. Başkan Kantarcı, “İlçeyi yeni baştan yaratıyoruz. Artık facialarla değil, hizmetlerle anılmak istiyoruz” dedi.



Çaycuma denince akla ilk 2012’de yaşanan köprü faciası geliyor. Konuyla ilgili son durum nedir?

Bir zamanlar Türkiye’de tek olan kâğıt fabrikamızla anılırdık. Şimdi bu faciayla anılıyoruz. Acımız ilk günkü gibi taze. Faciayla ilgili sorumluların hâlâ bulunamaması ve cezai yargılamanın yapılamaması bizi çok üzüyor.


Maalesef Devlet Su İşleri, Karayolları, Valilik ve zamanın belediyesiyle ilgili yargılama izni verilmedi.

Dolayısıyla olayın sorumluları belirlenemedi. Ne yazık ki biz Çaycuma Belediyesi’ni aldıktan sonra tazminat davalarında belediye kusurlu görüldü. Hiç hak etmediğimiz halde Çaycuma Belediyesi bu tazminatları ödemekle yükümlü kılındı.


Köprüyü yapan karayolları, derelerden ırmaklardan kum çakıl almasına karar veren ve işleten Valilik’tir. 

Belediye ise sadece bunu kullanan kurumdur. Köprünün çöküş sebebi derenin düzensiz akışı nedeniyle köprünün altındaki ayakların oyulması. Bunun sorumlusu dere yataklarından düzensiz kum çakıl alınmasına izin veren Valilik’tir.


Köprü şu anda kullanılıyor mu?


Köprüyü 1948-1951 yılları arasında Almanlar yapmış. Böyle bir köprüyü hem estetik hem de teknik olarak şu anda yapma şansımız yok. Köprünün o zaman bir kısmı çöktü. Aslında geriye kalan kısmı korunabilirdi ama o dönemki belediye başkanının babası ve yeğeninin de feci kazada vefat etmesi, hatta yeğenin cesedine bile ulaşılamamasından köprü tamamen yıkıldı. Yerine yine büyükçe bir köprü yapıldı. Şu an burada iki büyük köprü yan yana duruyor.


Çaycuma, merkezi yönetimden gerekli desteği görebiliyor mu? 


Destek değil, köstek görüyoruz. CHP’den başkan oldum ama hizmet ederken asla ayrım yapmam. Aynı anlayışı iktidardan da bekliyoruz ama olmuyor. Sunduğumuz projelere bakanlık düzeyinde dönüş olmuyor. Tabii şikâyet etmek yerine eksiklikleri kendimiz gideriyoruz.


İlçeye nasıl dokunuşlarınız oldu?  

      

Çaycuma’yı sil baştan inşaa ediyoruz. İlçeye çok sayıda engelsiz bulvarlar kazandırdık. Türkiye’nin birçok yerinde olmayan bisiklet yolları yaptık. Bütün yolları doğalgaz nedeniyle bir yıl içinde kazdık ve bitirdik. Göreve başladığımız ilk kış Çaycuma’nın havası temizlenmeye başladı. Ana bulvarlarda yağmur şebekesi bile yoktu, altyapıyı komple yeniledik. Elektrik şebekesini yolun altına alıyoruz. Türkiye’de hiçbir ilçede olmayan sokak internet şebekesini döşüyoruz.


25 sene önce yapmaya başladığımız Organize Sanayi’ye merkezden tek bir yatırımcı bile destek vermedi. Çaycuma’nın merkezi Filyos Vadisi’nde liman ve arkasında endüstri kurulması tasarlanıyor. Bu proje hep konuşuldu ama ilerleme sağlanamadı. Bölgemizin en büyük sorunu, ekonomisinin bozulmasıyla göçlerin çoğalması.


Sağlık konusunda neler yapıyorsunuz? 


Maalesef çok iyi durumda değiliz. Yıllardır devam eden hastanemizin restorasyon çalışmaları bir türlü bitirilemiyor. Sağlık hizmeti konusunda son derece yetersiz durumdayız.


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz? 


Genelde halkın yaşam seviyesi Türkiye ortalamasının üzerinde. Açta, açıkta insan yok. Yine de ihtiyacı olan insanlara her türlü desteği veriyoruz. Fakir ve kimsesizlere kumanya yardımında bulunuyoruz. Ama bu uygulamayı alışveriş kartına çevireceğiz. Burada esas problem iş bulamamak, çalışamamak. Bunun sebebi de mesleksizlikten kaynaklanıyor.


Kentsel dönüşüme başladınız mı?     


Kentsel dönüşümü sadece bina bazında algılamamak lazım. Köprü faciasını yaşamış bir ilçeyiz. Bölgede toplu bir kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Ama önce halkı hazırlamamız lazım. İnsanlar evsiz kalmaktan korkuyorlar. Çaycuma’da sağlıklı konutlar yapmak istiyorum. Böylesine güzel bir yerde insanlar apartmanda oturuyorlar. ‘Bahçelievler’ projemi hayata geçirmek istiyorum.


Halk sizden memnun mu? 


Çaycuma halkı bana ciddi kredi açmış durumda. Bu krediyi sonuna kadar kullanıyorum. Yakınmalar olacaktır fakat bu kadar büyük değişikliği, otomobillerden caddelerin arındırılmasını, pazar yerinin taşınması ve yaya bölgesine açılmasını düşündüğümüzde Çaycuma’nın bu çalışmalara zaten destek olduğu açıkça görülmekte.


ÇAYCUMA’YA ŞANZELİZE CADDESİ GELİYOR  

  

Çaycuma’ya Şanzelize Caddesi yapmak istiyorsunuz, anlatır mısınız?


Evet, kamuoyunda sıkça gündeme gelen Filyos Çayı kenarında Paris’teki Şanzelize Caddesi’ne benzeyen 45 metre genişliğinde bir bulvar oluşturacağız.Yanlarına yaşam alanları yapacağız. Çaycuma’ya müthiş bir imar planı revizyonu yaptık. Şehrin genişlemesini sağlayacak 30 metre genişliğinde bir çevre yolunu planlara geçirdik. Hiçbir şey yapmasak da bu çevre yolu bile Çaycuma’nın geleceğini güvence altına alır.

 

ÇOCUKLARA ‘BİLİM MERKEZİ’ YAPIYOR


En büyük projeniz nedir? 


Seçimlerde 40’a yakın projeyle aday oldum. Yüzde 90’lık kısmını 1.5 yılda yaptım. Bunlar dışında halka vadetmediğimiz birçok projeyi de gündeme aldık. Rahmetli babam ilçede 3 dönem belediye başkanlığı yapmıştı. İlk belediye binasını o yapmıştı. Yeni binayı yapmak bana nasip oldu. İnşaatımız devam ediyor.

Bir arzum da kapalı yüzme havuzu yaparak, çocukların sporla uğraşmalarını sağlamak. Yılsonuna doğru yapımına başlayacağız. Yine büyük bir proje olarak düşündüğüm ‘Deneme Bilim Merkezi’ni hayata geçireceğiz. Bununla çocuklarımızın eğitimine büyük katkı sağlayabiliriz. Çombüs projemizle şehir içinde ulaşımı ücretsiz hale getirdim.




Posta


Geri Dön