02 / 05 / 2024

Zonguldak'ta gemi söküm tesisine tepki!

Zonguldak'ta gemi söküm tesisine tepki!

Zonguldak'ta kurulması planlanan gemi söküm tesisine yöre halkı tepki gösterdi. Halk toplanarak Kilimli sahilinde eylem yaptı.



Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’nde kurulması planlanan gemi söküm tesisine Zonguldak merkez ve ilçelerinden büyük tepki var. Tesis kurulmasına tepki gösteren yöre halkı dün Kilimli sahilinde toplanarak eylem yaptı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Eyleme Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Tema Vakfı il Temsilcisi Berran Aydan, Çevre Dernekleri, STK’ler, ve çok sayıda yöre halkı katıldı.

Kilimli’de gemi sökümüne hayır platformu adına konuşan Birgül Tatar, bölgede var olan çevre kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek şunları söyledi:

“Şu an Türkiye’de Aliağa dışında faaliyette olan başka bir tesis yoktur. Şimdi ise, ilçemizde gemi söküm sektörünün faaliyete geçirilmesi gündeme gelmiştir. Bölgemizde işsizliğin yoğun olarak yaşandığı bu dönemde bazı çevrelerce sanki bu sektörün ilçemizde önemli bir istihdam ve katma değer sağlayacağı söylemlerinde bulunmaktadırlar. Gemi sökümünde çevreyi kirleten unsurlar madensel yağlar, ağır metaller, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, poliklorlu bifeniller, asbest, organotin bileşikleri, dioksin ve diğerleri gemi sökümün kirleticileridirler. Bütün bu yaşananlar sermayenin büyümesi ve kalkınmanın sürmesi adı altında yapılıyor. Zararı ise yoksul ülkelerin halkları çekiyor. Esas olan sağlıklı bir çevrede yaşamın sürmesi olmalı. Çevreye ve insan sağlığına saymakla bitirilemeyecek kadar zararlı bir sektörün, ilçemize istihdam sağlayacak diye gelmesine müsaade edecek miyiz? Yasal sınırlar içerisinde kalarak bu sektörün ilçemizde faaliyete geçmesine hep birlikte engel olmalıyız. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini bu günden karartmaya hiç birimizin hakkı yoktur.”

 


Geri Dön