16 / 05 / 2024

Zorlu Holding 2015e kadar inşaattan 10 milyar dolar hedefliyor!

Zorlu Holding 2015e kadar inşaattan 10 milyar dolar hedefliyor!

İstanbul Zincirlikuyu’da Türkiye’de ilk defa rezidans, performans sanatları merkezi, alışveriş merkezi, otel ve ofislerden oluşan 5 ayrı fonksiyonu bir araya getiren Zorlu Center’ın 2 milyar 500 milyon doları aşan bir büt&ccedi



İstanbul Zincirlikuyu’da iki kıtayı birleştiren iki köprünün arasında hayata geçirilerek Türkiye’de ilk defa rezidans, performans sanatları merkezi, alışveriş merkezi, otel ve ofislerden oluşan 5 ayrı fonksiyonu bir araya getiren Zorlu Center’ın 2 milyar 500 milyon doları aşan bir bütçesi var. Zorlu Holding, 2015 yılına kadar Zincirlikuyu’daki Zorlu Center, Büyükdere Caddesi’nde yer alan Zorlu Levent ve İzmir’deki Passtel Alışveriş Merkezi'nin ve eski tütün depolarının bulunduğu araziye yapılacak olan Zorlu Konak Residence projelerinin inşaat ve satışlarını tamamlayarak 2015 yılında 10 milyar dolar ciro yapmak istiyor.

2006 yılında kurulduktan sonra “yapacaksan en iyisini yap” ve “Değer yarat” ilkesini benimseyerek gayrimenkul alanında projeler üretmek üzere kolları sıvayan Zorlu Gayrimenkul, Zorlu Grubu’nun bir iştiraki olarak piyasada yerini alırken İstanbul’un en lüks projelerinden birine imza attı. Halen aktif olarak inşası devam eden iki projelerinin olduğunu ve Zorlu Center’in biraz daha öne çıktığını dile getiren Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, 5 ayrı fonksiyonu bir araya getirdiklerini belirtti.
Zorlu Center’da çatısı altındakileri, hem şehrin merkezinde olup, hem de yeşil alanları ile şehirden uzaktaymış hissiyatını veren bir yaşam modeli üzerine kurguladıklarını belirten Even, 50 farklı türde bitki ve ağaçla projeyi donatacaklarını anlattı. 100 bin metrekarelik AVM’de 180’e yakın mağazanın yer alacağını belirten Even, ofislerde de 22 bin metrekarelik ve yatay düzende bir fonksiyon alanı bulunacağını ifade etti..

Proje bittiğinde araziyle birlikte yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştireceklerine dikkat çeken Even, “2012 yılının ilk çeyreğinde AVM, son çeyreğinde ise diğer fonksiyonlar tamamlanmış olacak. Zorlu Center’daki tüm konutlar 117 metrekareden 733 metrekareye kadar değişiyor. Rezidanslarımız konumu ve sahip olduğu özelikler ile İstanbul’un en değerlisi olacak. Bu çerçevede de yaşayanlarına gerçek bir ayrıcalık sunacak. Metrekare satış fiyat aralığı net 9 bin 500 USD ile 18 bin USD arasında” dağılacak diye konuştu.

AVM ve ofislerde kiralama çalışmalarını Avi Alkaş ve JLL firması ile birlikte yürüteceklerini, Performans Sanatları Merkezi ve ofisler de yine yönetimi elden bırakmayacaklarını ifade eden Even, 5 fonksiyonu birbirinden ayırmadan farklı kitlelere tek elden ulaşmayı planladıklarını belirtti.

Zorlu Center’den başka Zorlu Levent ile de üst gruba hitap bir ofis projesi hazırladıklarını anlatan Even, bölgeye yakışır ve bölgenin beklentisi üzerinde yoğunlaşan bir planlamaları olduğuna değindi. Burada çevreci bir bina inşa eden Zorlu Gayrimenkul, tasarımda Tabanlıoğlu Mimarlık ile çalışırken 12 bin metrekarelik arsada toplam 109 bin 963 metrekare inşaat alanı gerçekleştirecek. 2008 Haziran’ında hafriyat çalışmaları başlayan Zorlu Levent’in yaklaşık 280 milyon dolara mal olmasını beklenirken projenin anahtar teslime için 2013 yılı planlanıyor. 40 katlı ve 161 metre yüksekliğe sahip alması beklenen Zorlu Levent’te toplam kiralanabilir alan 40 bin metrekare civarında olacak.

İzmir’e 134 milyon dolar
Zorlu Center ve Zorlu Levent’in yanı sıra  İzmir  Çankaya’daki eski tütün deposu için geliştirilen Zorlu Konak Residence projesini Emre Arolat Mimarlık tasarladı. Zorlu Konak Residence’ın 134 milyon dolara mal olmasını beklenirken projenin 2 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. İzmir ile özdeşleşen tarihi anıt “Saat Kulesi”nin dokusunun izlerini üzerinde taşıyacak Zorlu Konak Residence, konumuyla ve mimari yorumuyla farklılık arz edecek.

Lüks konutta devam edecek
Başında bulunduğumuz yıl için öngörüde bulunan Even, Türkiye’de zaten ABD ve Avrupa’daki kadar derin hissedilmeyen krizin etkilerinin yavaş yavaş sona ererken gayrimenkul sektörünün hareketleneceği yönünde fikrini belirtiyor. Bu duruma göre pozisyon aldıklarını belirten Even, “Konut sonuçta dünyada en pahalı ürünlerden biri. Fiyatları etkileyen en önemli faktörler arsa ve inşaat maliyetleri. Şirket olarak yatırımlarımızı genelde kent merkezlerinde gerçekleştiriyoruz ve maliyetlerimiz doğal olarak yüksek oluyor. Daha geniş kitlelere yönelik proje geliştirme konusuna gelince; Önümüzdeki dönem neler gösterir bilemeyiz ama yakın dönem yatırım planlarımız içerisinde şu an böyle bir şey yok” diye konuştu.

Proje hakkında belirtmek istediğiniz başka noktalar…
Dünyanın önde gelen mimarlık buluşmalarından World Architecture Festival’de Zorlu Center ve Zorlu Levent ile Türkiye temsil edildi. 
Zorlu Center 2008 yılında Cityscape Dubai Architectural Awards yarışmasında jüri özel ödüllerinden  “En İyi Planlanmış Proje” ödülünü kazanırken 2010’da da Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında da ödül sahibi oldu.
Zorlu Konak Residence’ta yine bu yarışmada En İyi Konut Mimarisi dalında birincilik ödülü aldı.
Zorlu Levent ise yine Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında mimari ofis  kategorisinde ödüle layık görüldü.


Geri Dön