03 / 05 / 2024

Zorlu, Manisa'da Türkiye'nin ilk nikel tesisini kuruyor

Zorlu, Manisa'da Türkiye'nin ilk nikel tesisini kuruyor

Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, grup bünyesindeki Meta Nikel Kobalt AŞ'nin, Manisa'nın Gördes ilçesindeki maden alanında Türkiye'nin ilk nikel rafinerisini kuracağını bildirdi.



Yapılan tespitlerde Gördes işletme sahasında tahmini 500 bin ton nikel kapasitesinin bulunduğunu aktaran Zorlu, rezervin 10 milyar dolar değerinde olduğunu ifade etti. Ocak 2011'de rafinerinin yatırımına başlayacaklarını kaydeden Zorlu, tesisin 2013'te faaliyete geçmiş olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Zorlu, "Bu tesis, Türkiye'nin ilk nikel işleme tesisi olacak ve katma değerin Türkiye'de kalmasını sağlayacak. 10 bin ton kapasiteli tesis, gelecekte önemli bir ihracat ve gelir kalemi meydana getirecek. Kârlılık olarak da çok yüksek bir alan olacak.'' diye konuştu.

Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel, elektronik eşyaların pillerinin imalatı ve bozuk para üretiminde de yaygın olarak kullanılıyor. Manisa'nın Akhisar ve Gördes ilçeleri arasındaki Fundacık-Çiçekli-Kabakoz ve Kalemoğlu köyleri civarında 2003'ten itibaren açılan iki maden ocağıyla nikel üretimi yapan Meta, 2007'de Vestel Grubu iştirakleri arasına girdi. Bu yıllarda ürettiği 230 bin ton nikel cevherinin 150 binini Yunanistan, Makedonya ve Çin'e ihraç eden şirket, arama çalışmalarının devam etmesi ve yeni rezervlerin bulunmasıyla nikel cevherinin Türkiye'de işlenerek satılması için rafineri yatırımı planladı. Geçen yıl yurtdışı teknolojik testler de tamamlanarak yatırım fizibilitesi bitirilen proje kapsamında ÇED olumlu kararı alındı. Çevreye en az zarar veren yöntem olarak kabul edilen kapalı liç yöntemiyle üretim yapılacak madende 350 kişi istihdam edilecek. Öte yandan rafineri projesi nedeniyle ihracatın 2008'den itibaren durdurulduğu da belirtildi. 7'si nikel olmak üzere bölgede 15 maden arama ruhsatına sahip Meta şirketinin, Gördes'te yıllık 500 bin ton cevher üretimini sağlayabileceği makine parkına sahip olduğu ifade ediliyor. Şirketin Eskişehir Yunuseli'nde de nikel madeni işletmesi bulunuyor.
Zaman


Geri Dön