28 / 12 / 2024

Zorlu, rüzgara 210 milyon Euro yatırdı

Zorlu, rüzgara 210 milyon Euro yatırdı

Zorlu Enerji Grubu, krize karşın 2009 yılında elektrik üretimini artırarak rüzgar enerjisine 210 milyon Euro'luk yatırım yaptı



Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, beş doğalgaz, 7 hidroelektrik, bir jeotermal, bir rüzgar ve bir termik santralla kurulu güçlerini 638 Megavat'a çıkardıklarını belirterek, 210 milyon Euro yatırım yaptıkları  Adana  Gökçedağ Rüzgar Santralı'nın tam kapasiteyle devreye girmesiyle bu gücün 738 Megawatt'a çıkacağını söyledi.

Türkiye dünyada 6'ncı

Murat Sungur Bursa, 2009 yılının grup için krizin zorlayıcı etkilerine karşın yatırımların üretime geçtiği yıl olduğunu aktararak, Gökçedağ dışında bu yıl Pakistan'ın güneyindeki Thatta şehrinin Jhimpir bölgesinde de 50 Megavat kapasiteye sahip rüzgar santralinin ilk üç tribününü devreye aldıklarını belirtti. Bursa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Jeotermal öncelikli alanlarımızdan biri olacak. Türkiye, jeotermalde dünya altıncısı. Denizli-Kızıldere, Manisa-Alaşehir ve Kütahya-Simav'da arama, sondaj ve rezervuar belirleme faaliyetlerimiz sürüyor.”

İhtiyaç kalkınmanın üstünde

Bursa, enerji sektörünün ne kadar özelleşse de kamusal bir alan olarak kalacağına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye'de bir birim kalkınma için 1.5 birim enerji üretimi yapılıyor. Türkiye enerji yoğunluğu en fazla olan ülke konumunda. Bu dünya ortalamasının çok üzerinde. Türkiye'nin uzun vadede rekabet liginde mücade edebilmesi için enerji sektörü önemli. Türk ekonomisinin kalkınma hızının üzerinde enerji ihtiyacı artıyor.”

Kızıldere'de jeotermal sahasını iyileştirdi

ZORLU Endüstriyel Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap ise, kapasite açısından Türkiye'nin en zengin sahası olan Denizli-Kızıldere jeotermal sahasını iyileştirerek mevcut kapasitesine ulaştırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kındap, “Bu sahada iki aşamalı bir proje yürütüyoruz. İlk aşamasında, mevcut santralde kurulu gücü 15 Megawatt olan tesiste kapasite kullanımını en üst seviyeye çıkardık. Enerji üretiminden sonra kalan atık jeotermal suyun tamamı yeniden kuyulara enjekte ediliyor” dedi.

2009'da elektrik üretimi düştü, 5 yıl içinde artış bekliyoruz

TÜRKİYE'de yılda üretilen elektirk tutarlarına da değinen Murat Sungur Bursa, “2007 yılında 190 milyar kilowatt, 2008'de 200 milyar kilowatt üretim yapıldı. Üretimin yüde 6-7 oranında artması beklenirken 2009'da bu artaması 211 milyar kilowatt'ta kaldı. Bu yıl 2007 yılı seviyesinde elektrik üretir hale geldik. Ama Türkiye'nin elektrik tüketimi hızla artacak. İki yıl içinde bir düşüş olsa da beş yıl içinde bu düşüş telafi edilecek” diye konuştu.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

‘Pahalı özelleştirme tüketicinin cebinden çıkar'

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, son dönemlerde yapılan elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ortaya çıkan yüksek fiyatların kısa vadede sevindirici olduğunu, ancak uzun vadede bir sinyal niteliği taşıdığını söyledi

Bursa, “Özelleştirmelerde yüksek fiyatların olması, bu paranın tüketicinin cebinden mutlak çıkacağı anlamına gelir, bunda tereddüt yok” dedi.
Zorlu Enerji Grubu olarak 5 doğalgaz, 7 hidrolik, 1 jeotermal, 1 rüzgâr ve 1 termik santral ile 2009 yılında toplam kurulu gücün 630 MW ulaşacağını söyleyen Bursa, 2009'da ise özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli bir yol aldıklarını söyledi. Bursa, “Şu anda 638 megavat olan kurulu gücümüzü, önümüzdeki süreçte 738 megavata çıkartacağız” dedi.
Milliyet

Zorlu Enerji 2013 hedefini koruyor 

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, 2009 yılında toplam kurulu güçlerini 638 Megawatt'a (MW) ulaştırdıklarını, Osmaniye'deki Gökçedağ rüzgar santralinin tam kapasiteyle devreye girmesiyle bu rakamın yakın zamanda 738 MW'a yükseleceğini  söyledi.

Bursa, krize rağmen 2013 yılına kadar ulaşmayı planladıkları 4.200 MW kurulu güç hedeflerini değiştirmediklerini vurguladı.
Star

Enerji yatırımlarını üretime dönüştüren Zorlu önceliği jeotermale veriyor
  
2009 yılı Zorlu Enerji Grubu için, yatırımların üretime geçtiği yıl oldu. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, 'Türkiyede mütiş bir potansiyel var. Ağırlığımızı jeotermale vereceğiz' dedi

ZORLU Enerji Grubu, global ekonomik krizin enerji sektörüne etkilerini ve 2009 yılında hayata geçen projelerle ilgili bir toplantı düzenledi. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa,  Türkiye'yi bekleyen enerji darboğazını aşmanın en önemli yolunun yerel kaynaklara yatırım yapmaktan geçtiğine inandıklarını söyledi ve ekledi: 2009 yılı, Zorlu Enerji Grubu için krizin zorlayıcı etkilerine rağmen yatırımların üretime geçtiği yıl oldu. Grup, Türkiye'nin dört bir yanına dağılan 5 doğal gaz, 7 hidrolik, 1 jeotermal, 1 rüzgar ve 1 termik santralı ile 2009 yılında toplam kurulu gücünü 638 MW'a ulaştırdı. Gökçedağ Rüzgar Santralı'nın tam kapasite ile devreye girmesiyle Zorlu Enerji Grubu'nun, kurulu gücü yakın zamanda 738 MW'a yükselecek.
Zorlu Enerji Grubu, jeotermal enerji üretimine yönelmeyi, bu alanda dünya altıncısı olan Türkiye'de, öncelikli faaliyet konularından biri olarak görüyor.  Grup,  Denizli-Kızıldere, Alaşehir-Manisa ve Simav-Kütahya'da arama, sondaj ve rezervuar belirleme faaliyetlerini yürütüyor.

Rüzgardaki hedefler yakalanmak üzere
OSMANİYE'DEKİ Gökçedağ Rüzgar Santralı'nde ağustos ayında üretime başladıklarını söyleyen Murat Sungur Bursa, 'Toplam 54 türbinden oluşacak Gökçedağ Rüzgar Santralı'nın ilk 14 türbini ile ürettiğimiz 35 MW elektriği ulusal şebekeye aktarmaya başladık. 2010 yılının ilk aylarında 54 türbini tamamlayarak santralin toplam kurulu gücü olan 135 MW'a ulaşmış olacağız' dedi. Bursa, Osmaniye bölgesinde 50 ve 60 MW'lık iki lisansa daha sahip olduklarını ve bu yeni santrallerle bölgede toplam 245 MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

OMV: POAŞ için görüşmeler sürüyor
OMV Aktiengesellschaft (OMV), OMV ve Doğan Şirketler Grubu A.Ş arasında Doğan Şirketler Grubu'na ait Petrol Ofisi hisselerinin OMV tarafından muhtemel devralımına yönelik görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. OMV Aktiengesellschaft'tan Kıdemli Başkan Yardımcıları Stefan Waldner ve Hilmar Kront-Reder imzalarıyla borsaya gönderilen özel durum açıklamasında, 'OMV ve Doğan Holding arasında Petrol Ofisi hisselerinin OMV tarafından muhtemel devralımına yönelik görüşmelerin durumu hakkında basında çelişkili haberler yer almasının ışığında, söz konusu görüşmelerin sürdüğü hususlarını vurgulamak isteriz' denildi.
Akşam


Geri Dön