29 / 04 / 2024

Zorunlu trafik sigortası aylık artış oranları açıklandı...

Zorunlu trafik sigortası aylık artış oranları açıklandı...

Zorunlu trafik sigortası aylık azami prim yükseliş oranı, 2024 senesinin ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak kaydedildi. Bu oran, 2023'ün mayıs ayından itibaren aylık yüzde 2 olarak yapılıyorudu. İşte haberin detayları...



Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında, zorunlu trafik sigortası aylık azami prim yükseliş oranı, 2024 senesinin ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak açıklandı. Bu oran, 2023'ün mayıs ayından itibaren aylık yüzde 2 olarak uygulanıyordu.

Trafik sigortası azami primi, 2024 mayıs ayından itibaren ise "hasar maliyet endeksi"ne göre kaydedilecek. Hasar maliyet endeksi hesaplanmasında asgari ücret yükseliş oranı yüzde 45, TÜİK'in açıkladığı yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranı yüzde 15 ve araçların bakım onarım fiyat yükseliş oranı ise yüzde 10 ağırlıkta olacak.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI ELERİ KAPSAR?

Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Zorunlu trafik sigortası aylık artış oranları açıklandı...

TRAFİK  SİGORTASI TEMİNATI NE KADAR?

Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına meydana gelen maddi masrafları, kişi ve kaza başına sağlık masrafları, kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm masraflarını içine almaktadır. Buna göre, Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibari ile araç başına 120.000 Türk Lirası ve kaza başına 240.000 Türk Lirası'na çıkarılmıştır.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NELERİ İÇİNE ALMAKTADIR?

Zorunlu araç sigortası, tüm motorlu araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırmaları gereken  bir zorunlu trafik sigortasıdır. Buna göre, trafik kazalarında karşı tarafın ve üçüncü kişilerin zararlarını karşılamaktadır.  Trafik sigortası, poliçe sahibinin kendi aracının pert masraflarını karşılamaz. 

KAÇ ÇEŞİT UYGULANAN SİGORTA VARDIR?

Sigorta kapsamında, kasko poliçesinde bulunan teminatlar, sürücülerin bütçesine ve taleplerine göre şekillenebilir. Fakat olarak temel olarak belli teminatların yer aldığı 4 kasko çeşidi vardır. Bunlar; dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko, tam kaskodur.

Trafik sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye İMM giriyor!

Araç sahiplerinden yeni bir talep geldi: Zorunlu trafik sigortasında "serbest piyasa" sistemine geçiş

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni karar resmen yürürlüğe girdi!


Geri Dön