28 / 04 / 2024

Trafik sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye İMM giriyor!

Trafik sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye İMM giriyor!

Zorunlu trafik sigortası kaza anında karşı tarafa verilen hasarı belirli limitler dahilinde karşılarken, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın tamamını karşılıyor.



Son dönemde araç bedellerinde ve hasar maliyetlerinde yaşanan artış, araç sahipleri için doğru sigorta seçimi yapmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Dijital sigorta platformu Sigortam.net, trafik sigortasının yetersiz kaldığı durumlarda sigortalının güvencesi olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’nın önemine dikkat çekti.

Trafik sigortası, olası kaza durumlarında karşı tarafın hasarını belirli yıllık limitler dahilinde karşılayan zorunlu bir sigorta ürünü. Türkiye'de seyir halinde bulunan 27,7 milyon aracın önemli bir bölümü zorunlu trafik sigortasına sahip olsa da kaza anlarında karşı tarafa verilen hasar, bazı durumlarda trafik sigortasının limitlerini aşıyor. Bu tür riskli durumlarda devreye giren İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM), sigortalıya koruma şemsiyesi sağlayarak hasar sonrası aşılan tutarın sigorta şirketi tarafından güvence altına alınmasına imkan veriyor. Kasko veya zorunlu trafik sigortasına ilave edilebilen İMM teminatı için kasko şartı aranmıyor.

AZAMİ TUTAR 120 BİN TL

Ocak 2023 itibarıyla zorunlu trafik sigortasıyla karşı tarafın hasarını karşılamak için belirlenen azami tutar 120 bin TL civarında. Yolculuk sırasında değeri yüksek bir araçla kazaya karışıldığı durumlarda ortaya çıkan masrafın belli bir kısmı trafik sigortası tarafından karşılansa da kalan yüksek tutarın kazaya neden olan kişiler tarafından karşılanması gerekiyor. Böyle bir durumda devreye giren İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) sayesinde yüksek hasar tutarı sigorta şirketi tarafından karşılanmak suretiyle sigorta sahibinin maddi kaybı azaltılıyor.

İMM ayrıca, kaskonun sağladığı güvenceyi de daha geniş hale getiriyor. Kasko fiyatları, son dönemde araç bedelleri, yedek parça ve hasar maliyetlerindeki artışa bağlı olarak yükselmeye devam ediyor. Kasko poliçesi kapsamında sunulan geniş teminat seçenekleri sigortalıların ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun paketleri oluşturmalarını sağlıyor. Trafikte güvenle yolculuk yapmak isteyenler, var olan kasko poliçelerine isterlerse İhtiyari Mali Mesuliyet teminatını da ekletebiliyor.

Trafik sigortasının yetersiz kaldığı yerde devreye İMM giriyor!

İMM NEDEN ÖNEMLİ?

İMM, Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko’nun kapsamını genişleterek kaza sonucu meydana gelen ve mevcut poliçenin limitini aşan hasarları karşılama imkanı sunuyor.

Kaza sonucu karşı tarafa verilen hasar durumlarında yüksek maliyetli onarımlar veya tazminat ödemeleri gerektiğinde, İMM sigortası aracı korurken mali yükü de azaltıyor. Örneğin 2,5 milyon TL değerindeki bir araçla yaşanan kazada, yalnızca 120 bin TL’si trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Kalan kısmı ilgili şahıs ödüyor. Tam bir mali güvence sağlamak için araç sahiplerinin İMM sigortası yaptırması bu nedenle önemli.

Bir trafik kazası durumunda karşı tarafa manevi bir zarar verilirse, açılacak tazminat davası sonucunda ödenecek bedel yine İMM kapsamında karşılanıyor.

İMM’DE LİMİTLERE DİKKAT!

İMM, sigorta şirketleri tarafından limitli ve limitsiz seçenekleriyle satılıyor. Araç sahiplerinin tüm İMM alımlarında öncelikli olarak limit kontrolü yapması çok önemli. İMM satın alınırken teminat özelinde belli bir limit belirlenmişse, karşı tarafın zararı ancak o limit dahilinde karşılanıyor. Ancak, tüm hasar masraflarının limitsiz karşılandığı İMM teminatı da bulunuyor. Limitsiz teminat sayesinde hasar bedeli fark etmeksizin hiçbir ücret ödemeden kapsamlı bir güvence temin edilebiliyor. Sınırları limitsiz, 10 milyon TL ve 3 milyon TL olmak üzere üç farklı seçenekle satılan İMM ürünü, trafik sigortası limitlerini aşan hasar miktarlarına karşı araç sahiplerinin sigortası oluyor.


 

 


Geri Dön