18 / 05 / 2024

Varyap Meridian, yeşil binada öncü oldu!

 Varyap Meridian, yeşil binada öncü oldu!

LEED kriterlerine uygun olarak gerçekleştirilen, Türkiye’nin ilk büyük ekolojik karma projesi olan Varyap Meridian’ın büyük bir kısmı tamamlandı...



Varyap Meridian, LEED kriterlerine uygun olarak gerçekleştirilen, Türkiye'nin ilk büyük ekolojik karma inşaat projesi olma özelliğine sahip. Peki, bu proje nasıl doğdu? Varyap’ı böyle “riskli” bir projeye sokan ana itici güç neydi?

Rekabetin yoğun yaşandığı inşaat sektöründe, projelerin birbirinden sıyrılması için çıtayı yükseltmeleri şart. Varyap gibi ikonlaşmış projelere ve daima ilklere imza atan bir şirket olarak,farkımızı sergilemek üzere projemizi geliştirdik.Dünyanın gündemi sürdürülebilirlik ve çevreci çalışmalardan oluşurken, bizde ülkemiz için adım attık ve Türkiye'de ilk yeşil bina sertifika adayı konut içerikli,karma tip proje Varyap Meridian’ı oluşturduk.

Projenin tasarımında 150 kişilik bir ekibin yer aldığını duyduk. Bu ekip nasıl geldi ve nasıl bir çalışma tarzı benimsedi?

Proje, belli kriterler çerçevesinde hazırlanması istenen, davetle çağırılan uluslararası mimari gruplara ait tasarımların arasından seçildi. Uluslararası standartlara göre tasarlanan projede yerli, yabancı birr çok tasarımcı, danışman, uygulamacı bir arada çalıştı.150 kişilik bu ekip, her çalışmasını birbiriyle paylaşarak, bir araya gelip çalışarak,projenin doğru yönlenmesi ve nihai haline gelmesi için emek harcadı.

Proje LEED kriterlerine uygun hangi özelliklere sahip?

Türkiye’nin ilk yeşil projesi olma özelliğini taşıyan Varyap Meridian'da, tasarım aşamasından inşaat sonuna kadarki tüm süreçte LEED ile ilgili uygulamalara yer verildi.Yüzde 30 enerji tasarrfulu, yüzde 40 su tasarruflu olması projenin öne çıkan uygulamaları arasında. Sağlanan bu enerji tasarrufu ; bina mimarisi, cam / cephe oranı , sahaya binanın yerleştirilmesi gibi pasif ve kullanılan enerji tasarruflu cihazlar, güneş ve rüzgâr olmak üzere farklı yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma gibi aktif sistemlere bağlıdır.Su tasarrufu uygulamaları olarak sürdürülebilir peyzaj tasarımı, sulama suyu olarak yağmur ve gri suyun kullanım, dairelerde su tasarruflu armatürlerin kullanılması LEED kaynaklı uygulamalardır.Bu uygulamalardan başka, gün ışığından maksimum faydalanma, yaratılan iç ortamdaki uçucu kimyasalların düşüklüğü, yerli ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı, atıkların geridönüşüm sahalarına ulaştırılması, bütün otoparkların yeraltına konumlandırılması gibi uygulamalar da LEED’e uygun proje özellikleri.

Proje ve inşaat aşamasında sürdürülebilirlik nasıl sağlandı? Tam olarak aktif hale geldiğinde bu sürdürülebilirlik nasıl devam edecek?

Tasarım aşamasında bu işi en iyi yapabilecek gruplarla çalıştık. Sürdürülebilir mimari tasarım, enerji tasarruflu, çevreci mekanik tasarım, su tasarruflu peyzaj tasarımı uygulamaları gerçekleştirdik.İnşaat aşamasına ise projeyi çevreye saygılı olarak uygulama işi kaldı. Atıklarımızı kontrol altında tutarak geridönüşüm sahalarına yönlendirdik,  hafriyat sırasında çevreye azami özen gösterdik. Site aktif hale geçti, tasarlanıp inşa edilen binalar artık hayat buldu. Binadan sürdürülebilirlik adına  beklenen uygulamaları biz yerli yerine koyduk ; ancak bu  uygulamaların işlevselliğini korumak daire sahiplerine kalıyor.

Projedeki binalar atık sorununu nasıl çözecek?

Projede LEED’e uygun olarak kâğıt, plastik, cam ve mukavva atıklar ayrı toplanarak geridönüşüm tesislerine gönderilecek.

Projedeki önemli konseptlerden biri de teraslama. Bize bunu biraz açabilir misiniz? Bu yöntem nasıl bir katkı sağlıyor?

Konut olarak tasarlanan binalarda, daire sahiplerinin doğubatı güneşine maruz kalmamaları için bu cepheler dar bırakıldı, tasarımdan dolayı da teraslanmalar eklendi. Projede serinletme amaçlı su öğelerine birçok alanda rastlanıyor. Bu sular sı­cakla beraber teraslar boyunca yükselerek doğal soğutma sağlayacak.

Peki, projeye dahil edilen yenilenebilir enerji kaynakları neler? Bu kaynaklar nasıl işleyecek?

Varyap Meridian’da blok başına 2,4kWh kapasiteli rüzgâr enerjisi, 20kWh kapasiteli güneş enerjisi bulunuyor. Rüzgâr türbini ve foto voltaikler ile elde edilen bu enerji­ler bina ortak mahallerine hizmet veriyor. Ortak alana bağlı bina asan­sör, aydınlatma, merkezi pompalar vb sistemlerin bir kısım enerjisi bu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Bu sistemler site yönetimi kontrolüne bırakıldı.

Yeşil alan tasarımı nasıl gerçekleştirildi?

Proje tasarımında yeşil alanın maksimum kullanımı esastı. Bu sebeple sadece bina tabanı toprağa oturtuldu, diğer alanlar ağaç dikimine elverişli derinliğe sahip olarak yeşil alan kullanımına bırakıldı. Bir diğer önemli konu otoparklar. Projede otoparkların hepsi yeraltına, bodrum katlara yerleştirildi. Bu sebeple, projeye girildiğinde araç dolaşımına izin vermeksizin her yerin yeşil olarak bırakılması sağlandı. Varyap Meridian, doğal kaynakların korunmasına yönelik peyzaj tasarımına benzersiz bir örnek. Sürdürülebilir peyzaj tasarımı ile İstanbul iklimine adapte olmuş, su ihtiyacı çok olmayan, yöreye ve iklime has türler tercih edildi; kullanılan torf ve cüruf ile toprak nem kaybı ve bitki su ihtiyacı azaltıldı.

Binaların çevredeki diğer binalar ve yollarla etkileşimi nasıl tasarlandı?

Projenin şehre adapte edilmesi de üzerinde çalışılan bir konuydu. Projedeki ticari mahaller imar yollarına direkt açılarak, şehre vS projeye hizmet veriyor. Projede banka, market, eczane gibi sosyal donatılara yürüyerek ulaşma imkânı da mevcut.

Varyap Meridian uluslararası alanda da birçok ödüle layık görüldü. Yurtdışında en çok hangi özelliği öne çıkıyor?

Varyap Meridian uluslararası emlak profesyonellerinin çok ilgisini çeken bir proje. Hiçbir uluslararası tanıtım faaliyeti yapılmamasına rağmen birçok uluslararası ödüle layık görülmesi de bu ilginin göstergesi. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri yarışmasında “Dünyanın En İyi Mimari Projesi”, İngiltere’nin bir numaralı dergisi Overseas Living Magazine tarafından Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Projesi, İtalya Gayrimenkul Ödülleri’nde Avrupa’nın En İyi Akıllı Şehir Projesi seçildi. Varyap Meridian, inşaat sektörünün geleceğini temsil eden yeşil ve akıllı bina konsepti sebebiyle büyük ilgi görüyor. İstanbul’un tarihi yarımadasına ve siluetine gönderme yapan eşsiz tasarımı, teknolojik alt ve üst yapısıyla beğeni topluyor.

Çevre dostu sertifîkasyonuna sahip binaların Türkiye’deki geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Varyap Meridian’la başlayan yeşil bina konseptinin Türkiye’deki öncü kuruluşu olarak, bizden sonra 100’den fazla projede yeşil bina kriteri uygulandığını görüyoruz. Demek ki bizim açtığımız yol başkalarına da cesaret ve vizyon getirdi. Varyap olarak öncü uygulamalarımızı devam ettirerek bu işin dünya standartlarına uygun olarak geliştirilmesine katkı sağlayacağız. Avrupa, özellikle İngiltere yeşil bina sertifikalarını sistemine yerleştirdi. Her yeni projenin yeşil bina olarak inşa edilmesine özen gösteriliyor. Amerika’da yine aynı şekilde, yeşil ürün ve yeşil bina pazarı hatırı sayılır büyüklükte. Bizim ülkemizde de hızlı bir gelişme var. Küçük müteahhitlere ulaşması zaman alsa da piyasanın önde gelen firmaları yeşil bina kriterlerine adapte oluyor. Yeşil binaların inşaatı günümüz standart yapılarına kıyasla daha pahalıya mal olsa da, inşaatın bitip yaşama açılmasıyla orta ve uzun vadede daha ekonomik çözümler sunuyor. Yeşil binalarda bulunan enerji ve su tasarrufu, konfor artma düzeyi yaşanıp görüldükçe çevre dostu binaların giderek hızla artacağını öngörüyoruz.

21. yüzyıl kentinin genel olarak nasıl şekilleneceğini düşünüyorsunuz?

Özellikle İstanbul için konuşmak gerekirse karşımızda kentsel dönüşüm durmakta. Yeniden yapılanma sürecinde daha bilinçli, daha nefes alan bir şehir yaratma gayretindeyiz. Eminiz ki bu sektördeki her firma aynı gayret içinde. Bu yeniden yapılanmada biz her zaman tasarrufu, iyi yalıtım, su tasarrufu ve yeşil alan kullanımını önemseyeceğiz.

İnşaat tam olarak ne zaman tamamlanacak?

Varyap Meridian’ın içerisinde bulunan 5 konut blokunun dördünde satışlar tamamlandı ve Ocak 2012 itibariyle yaşam başladı. En son satışa sunulan konut bloku Varyap Meridian Grand Tower ve ofi bloğumuz olan Meridian Business'te ise satışlar devam ediyor. 2012 sonunda tamamlanarak, sahiplerine teslim edilecek.


EKO IQ 



Geri Dön