02 / 05 / 2024

1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş ve 5 kuruşu olanlar dikkat! 14 yıl sonra bir ilk

1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş ve 5 kuruşu olanlar dikkat! 14 yıl sonra bir ilk

Enflasyon ve dolar kuru rekora giderken Türk Lirası değer kaybetti. Cüzdanında, cebinde 50, 25, 5 kuruş ve 1 TL'si olanlar darphane yeni madeni para kararı açıkladı. Bozuk parası olanlar dikkat! İşte detaylar...



Türk Lirası'nın dolar ve diğer döviz karşısında değer kaybı yaşadığı bir dönemde, Türkiye Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün yeni madeni para düzenlemesi sonrası piyasada karışıklık yaşanıyor.  Darphanenin basım maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla yaptığı değişiklikler, madeni paraların boyutları ve gramajlarının değiştirilmesi şeklinde gerçekleşti.

Madeni paraların basım maliyetlerinin değerinin altında kalması sebebi ile madeni paraların boyutları ve gramajları değişti. Bu sayede basım maliyetinin düşürülmesi hedeflendi.


Yeni basım madeni paralar otomatlar tarafından algılanmadı

Ancak, bu yeni düzenleme beraberinde bazı sorunları da getirdi. Yeni basılan madeni paraların otomatlar tarafından algılanmaması ve kabul edilmemesi, günlük alışverişlerde vatandaşlar arasında rahatsızlığa neden oldu. Otomatlar tarafından tanınmayan paraların kullanılabilirliğinde yaşanan sıkıntı, piyasada tedirginliğe yol açtı.

Bu durumun özellikle otomatik satış makinelerinin sıkça kullanıldığı alanlarda  sorunlara yol açtığı belirtildi. Vatandaşlar, günlük alışverişlerde bu paraları kullanmakta zorlanırken, otomat sahipleri de cihazlarının yeni paraları kabul etmemesi nedeniyle sorunlar yaşadı.

Gramaj ve boyut farkı nedeni ile bu paraların algılanmaması sorun yaratırken piyasada iki tip farklı madeni para olması nedeni ile sorunlar yaşandığı bu paraların darphane tarafından toplanarak piyasadan eski madeni paraların çekilebileceği konusunda açıklamalar peş peşe geldi.

Madeni para düzenlemesinin vatandaşlar, işletmeler ve otomatlarda yaşanan sorunların çözümüne yönelik nasıl bir yol haritası izleneceği merakla bekleniyor.

Yeni iddia:  Kağıt banknot para basılak

Bir diğer iddia ise TL'de yaşanan değer kaybı sebebi ile kağıt banknot para basılacağı yönünde oldu. Mehmet Şimşek'in konu hakkında çalışmalara başladığı iddialar arasında yer alırken son zamlardan sonra ceplerde taşınacak para miktarının artması ile bu düzenlemenin artık zaruri ve ertelenemez bir hale geldiği ifade edildi.

Fed yöneticisi açıkladı! Faiz ne zaman düşecek?

Demet Özdemir'in kazancı ağızları açık bıraktı: 15 saniye 200 bin TL

İstanbul için dikkat çeken veri: Bir ayda 3 bin 448 lira artışla 38 bin 828 lira oldu
 


Geri Dön