Emlak Terimleri

10 soruda 2017 emlak vergisi!

2017'de kimler emlak vergisi ödeyecek? Kimler vergi ödemelerinden muaf olacak? Bu sene emlak vergisine ne kadar zam geldi? İşte vergi mükellefleri için 10 soruda 2017 emlak vergisi..

2017 yılı emlak vergisi için ilk taksit ödeme dönemi 3 gün sonra başlıyor. Peki, 2017'de kimler ne kadar emlak vergisi ödeyecek? Kimler vergi ödemelerinden muaf olacak? Ödenmeyen emlak vergisi için ne kadar ceza uygulanacak? İşte vergi mükelleflerinin merak ettiği soru ve cevapları..


1. Emlak vergisini kimler ödeyecek?

Emlak vergisini gayrimenkulü olan herkes ödüyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bina (mesken ve işyeri), arsa ve arazi sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor. 


Emlak vergisini bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Mülkiyet tiplerine göre; bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


2. Emlak vergisi 2017 ne kadar ödenecek?

Emlak Vergisi Oranları 2017

Normal yöredeBüyükşehirdeMeskenBinde 1Binde 2İşyeriBinde 2Binde 4ArsaBinde 3Binde 6AraziBinde 1Binde 2



Gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisi borcu, ilgili taşınmazın kayıtlı emlak değeri üzerinden kanunda belirtilen emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.  Kanunen emlak vergisi oranları Büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


2017 yılı için belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranı yüzde 3,83 olarak tespit edildi.


Hesaplama örneği 

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneği!


Emlak vergisi iade dilekçe örneği!


7. Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi ne kadar?

Yeni inşa edilen binalardan "konut" alınması halinde mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. 


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


2017 emlak vergisi sorgulama işlemleri!


8. Kat irtifaklı evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi beyannamesi örneği 2017!


10. Emlak vergisi ödenmezse cezası ne kadar?

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her geciken ay için yüzde 1.40 oranında gecikme cezası uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com