23 / 11 / 2024

10 soruda kentsel dönüşüm kredisi!

10 soruda kentsel dönüşüm kredisi!

Kentsel dönüşüm kredisi almak için dikkat edilmesi gereken birçok nokta ver şart bulunuyor. Biz de konu ile ilgili her şeyi sizler için araştırdık. İşte o haber...




Kentsel dönüşüm kredisi Resmi Gazete'de yayınlanan 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamındaki riskli bölgelerde yer alan konutlardaki kat malikleri ve kiracılar için sunulan bir kredidir.

1- Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında bulunan riskli bölgelerdeki binaların yenilenmesi için verilen kredi türüdür.

2- Kentsel dönüşüm kredisi şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kredisi kullanabilmek için konutun "Riskli Alan" veya "Riskli Yapı" tanımı içerisinde yer alması ve bu durumun teknik belgeler aracılığıyla tespit edilmesi gerekiyor. Kat malikleri eğer kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanırlarsa, kredi faiz desteğinden yararlanamazlar. Faiz ve kira desteklerinden biri arasında seçim yapmak zorundadırlar.

3- Kentsel dönüşüm sürecinde kredi desteğinden yararlanmak için izlenecek adımlar?

Kentsel dönüşüm kredisi için izlenmesi gereken adımlar neredeyse tüm bankalarda aynıdır. Bu adımları izlemeniz durumda sadece kredi desteği değil, yasal olarak sunulan tüm desteklerden faydalanabilirsiniz. 
Kredi desteği alabilmek için kat maliki ya da bina yönetiminin “Riskli Yapı Tespit Raporu” ile birlikte lisanslı kuruluşa başvurmuş olması gerekir.  Kat maliklerince yüklenici firma belirlenir ve inşaat yapım sözleşmesi yapılır. Yüklenici firmanın gerekli koşulları sağladığı belgelendikten sonra kredi başvurunuz değerlendirmeye alınır. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında krediniz banka tarafından onaylandığı takdirde talebiniz Bakanlık ile paylaşılır. Bakanlık incelemesi sonucunda kredi talebiniz uygun bulunursa faiz desteğinden yararlanabilirsiniz.

4- Kentsel dönüşüm kredisi nasıl başvurulur?

Hak sahipleri binalarının risk tespiti için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurur. Yetkili kuruluştan alınan "Riskli Yapı Tespit Raporu" ile riskli olduğu belirlenen binalarda 2/3 oy çoğunluğu ile dönüşüm kararı alınır. Hak sahiplerince müteahhit firma belirlenir ve firma arasında yapım sözleşmesi imzalanır. Hak kentsel dönüşüm kredisi başvurusunda bulunur.

5- Faiz desteği ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen faiz desteği konut kredileri için yıllık yüzde 4 (aylık ise 0,33) azami 120 ay;  işyerleri için yıllık yüzde 3 (aylık 0,25)olmak üzere azami 84 ay vadeli olacak şekilde belirlenmiştir. 

6- Tek başına konut almak isteyen kiracılar kredi kullanabilir mi?

Tek başına konut almak isteyen kiracı hak sahipleri istedikleri bankadan kredi alabilirler. Birbirinden farklı kat maliki hak sahiplerinin olduğu/ apartmanda oturan kat maliki hak sahipleri ortak olarak riskli yapıyı yıkıp yeni bir bina yaptıracaksa aynı bankadan kredi almaları gerekecektir. Hak sahipleri tarafından kredi taksit ödemesi yapılmayan krediler için bakanlık tarafından karşılanacak faiz desteği tutarlarının ödemeleri, gecikme giderilene kadar durdurulacaktır.

7- Birden fazla gayrimenkulü olan kredi alabilir mi?

Birden fazla konut ve işyeri sahibi olan kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzası olan bankalardan bağımsız bölüm başına en fazla 125 bin TL kredi desteği alabilirken, toplamda 625 bin TL'lik limiti geçemezler.

8- Banka tarafından istenen belgeler nelerdir?

- Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınacak olan riskli bina tespit raporu inceleme formu
- Müteahhit firma ile hak sahipleri arasında imzalanan inşaat yapım sözleşmesi
Tapu belgesi ve var ise yapı ruhsatı
- Kentsel dönüşüm sonrasındaki kat irtifakı çıkmış "yeni tapu"
- Hak sahiplerinin yeni adresini gösterir İl/İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden alınacak adrese dayalı nüfus kayıt örneği ve riskli yapısını boşalttığına dair taahhütname
İşyeri işleten hak sahiplerinden; o işyerini işlettiğini gösterir vergi levhası ve işyerini kapattığına dair meslek odasından alınacak yazı (veya adres değişikliğini gösteren güncel vergi levhası)
- Akbank Kredi Başvuru formu
- Gelir belgesi
- İnşaat yapım sözleşmesi
- Evli ise eş muvafakatnamesi

9- Ödeme planı seçenekleri nelerdir?

- Konut kredisi için 120 ay vadeye kadar eşit taksitli, işyeri kredisi için 84 aya kadar eşit taksitli
- Konut kredisi için toplam 120 ay vade 2 yıla kadar sadece faiz ödemeli eşit taksitli, işyeri kredisi için toplam 84 ay vade 2 yıla kadar sadece faiz ödemeli eşit taksitli

10- Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar hangileridir?

1- Akbank T.A.Ş.
2- Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.
3-Alternatif Bank A.Ş.
4-Denizbank A.Ş.
5-QNB Finansbank A.Ş.
6-Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
7-Türkiye Halk Bankası A.Ş.
8-ING Bank A.Ş.
9-Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
10-Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
11-Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
12-Türkiye İş Bankası A.Ş.
13-Şekerbank T.A.Ş.
14-Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O
15-Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş.
16-T.C. Ziraat Bankası A.Ş.


Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com

 

Kentsel dönüşüm kredisi 2018!
 


Geri Dön