29 / 04 / 2024

10 soruda kentsel dönüşüm yasası! İşte tüm merak edilenler...

10 soruda kentsel dönüşüm yasası! İşte tüm merak edilenler...

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni kanun geliyor. İşte, Yarısı Bizden kampanyasının İstanbul’da uygulanmasına da olanak verecek yasayı anlatan 10 soru ve 10 cevap...



Kentsel dönüşüm yasası, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. Genel Kurulda kabul edilen kanunla beraber 6 Şubat 20232te Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler nedeniyle genel yaşama etkili afet bölgesi olarak kabul edilen bölgelerde, bu depremlerin ve akabinde yaşanan depremlerin etkisiyle oluşan zararlarla bağlantılı olması şartıyla, hak sahipliğine yönelik işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getirilecek.

Milliyet'in haberine göre, yargı süreçlerini hızlandırmasını hedefleyen düzenleme 10 soru, 10 cevapta şu şekilde özetleniyor:

1-) KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN KURUMSAL YAPILANMA NASIL OLACAK?

Öncelikle Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak. Ayrıca, bu başkanlık, özel bütçeli idare olarak teşkilatlandırılacak. Dünya Bankasınca finanse edilen kredinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na tahsisli olarak kullandırılmayı sürdürülmesine ilişkin düzenleme yapılıyor.

10 soruda kentsel dönüşüm yasası! İşte tüm merak edilenler...

2-) RİSKLİ YAPILAR NASIL TESPİT EDİLECEK?

Riskli yapı tespiti, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idare tarafından resen yapılabilecek. Uygulamada bazı malikler ya da kiracılar tarafından riskli yapı tespiti yapılmasının engellendiği ve kendi bağımsız birimlerinden tespit için numune alınmasına izin verilmediği görüldüğünden, riskli yapı tespitinin, gerekmesi durumunda mülki idare amirince verilecek yazılı izine istinaden yeterli kolluk kuvveti ile beraber kapalı kapılar veya alanların açtırılması suretiyle yapılabilmesine olanak verilecek.

3-) RİSKLİ YAPILARI YIKMA YETKİSİ KİMDE OLACAK?

Riskli yapıların yıkımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen görev ve yetkiler de artık Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından kullanılacak. Riskli yapıların yıkımı konusunda ev sahiplerine bir kerede 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek.

4-) YIKIM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Riskli yapıların tahliyesine ve yıktırılmasına dair ayni ve şahsi hak sahiplerine yapılacak tebligat, tahliye ve yıktırmaya yönelik tutanağın taşınmaza asılması, maliklere E-devlet’ten  bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilmesi suretiyle gerçekleştirilecek. Tahliye ve yıkıma yönelik işlem, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş kabul edilecek.

10 soruda kentsel dönüşüm yasası! İşte tüm merak edilenler...

5-) SÜREÇ TIKANIRSA NASIL HIZLANDIRILACAK?

Riskli bina tespiti, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından talep edilmesi durumunda mülki idare amirince verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti ile beraber resen yapılabilecek. Verilen sürede yapıların tahliye olmaması halinde, mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle tahliye ve yıkıma dair iş ve işlemler, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nca gerçekleştirilebilecek.

6-) YIKIM MASRAFINI KİM ÖDEYECEK?

Kentsel dönüşümlerde, bina ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında kat sahiplerinin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilecek. Salt çoğunluk ile karar alan maliklerce, alınan karar ile anlaşma koşullarını ihtiva eden teklifin salt çoğunlukla alınan karara katılmayan kat sahiplerine, noterle veya ilgili muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilmek suretiyle iletilecek. Başkanlık veya idarece gerçekleşen veya gerçekleştirilen riskli yapı tespit, tahliye ve yıktırma masrafları, hisseleri oranında maliklerden tahsil edilecek.

7-) HAK SAHİPLERİNE TAŞINMAZIN DEĞERİ NASIL VERİLECEK?

Hak sahipliği çalışmaları, hak sahibinin mevcut gayrimenkulün değeri ile yeni yapıda hak sahibine verilecek ev veya iş yerinin değeri gözetilerek veya Başkanlık tarafından karar alınması durumunda kat karşılığı, hasılat paylaşımı ve benzeri yollarla yürütülecek. Hak sahibinin borçlanmasının gerekmesi halinde, borçlanma bedelinden hak sahibi ile sözleşme yapılacak ve borçlanma bedelinin tümü ödenmeden tapuda devretme işlemi olmayacak.

10 soruda kentsel dönüşüm yasası! İşte tüm merak edilenler...

8-) YASA, DAR GELİRLİLERE HANGİ KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK?

Yoksul veya dar gelirlilere verilecek bağımsız bölümler için hak sahibinin borçlanmasının gerekmesi ancak hak sahibinin borçlanma tutarının ödeyecek ekonomik gücünün olmaması halinde, hak sahibi adına isabet eden bağımsız birimin tapuda hak sahibi ile başkanlık için paylı mülkiyet esaslarına göre tescil edilmesi mümkün olduğundan, böyle bir durumda hak sahibinin üzerine kayıtlı oturabileceği konut nitelikli başka bir gayrimenkulü bulunmuyorsa bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise işlemin gerçekleştiği tarihteki eşine oturma hakkı tanınacak.

9-) REZERV YAPI ALANI DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Kanunla “rezerv yapı alanı” tanımlaması değiştirilecek. Rezerv yapı alanı, yeni yerleşim bölgesi olarak kullanılmak üzere belirlenen bölgeler olarak tanımlanıyordu. Bazı kanuni süreçlerde tanımın mevcut yerleşim alanı olan yerleri içermediği tespit edildi. Bunun üzerine yerleşim bölgelerindeki parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesinin önü açıldı.

10-) YASADA İSTANBUL’A ÖZEL BİR BAŞLIK VAR MI?

Kanun, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının İstanbul’da da uygulanabilmesi için düzenleme içerecek.

Rakamlarla yapı stoku

- Ülkedeki yapılar toplam 36 milyon bağımsız bölümden meydana geliyor.

- Bu yapıların 6 milyonu riskli yapı statüsünde. 

- 2 milyon bağımsız bölümün ise ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı!

Naci Görür’den Antalya depremine ilişkin korkutan açıklama!

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!


Geri Dön