13 / 05 / 2024

1000 TL doğalgaz yardımı kimlere verilir? 1000 TL doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır?

1000 TL doğalgaz yardımı kimlere verilir? 1000 TL doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Doğalgaz yardımı soğuk havaların gelmesi ile araştırılmaya başlandı. Yardımdan yararlanmak isteyenler, 1000 TL doğalgaz yardımının detaylarını merak ediyor.



DOĞALGAZ YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Çalışanlara doğalgaz yardımının kimlere yapılacak. İşverenler çalışanlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olacak şekilde yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde belirlenmiştir;

  • Aylık toplam 1000 TL'yi aşmayan ödemeler istisna kapsamında yer alıyor. İşverenler tarafından çalışan vatandaşlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olacak şekilde, yapılacak ödemelerin aylık tutarı 1000 TL'ye kadar olan kısmı istisna kapsamında yer alıyor.
  • 1000 TL'yi aşan kısımda ise gelir vergisi ve SGK primine tabi tutulacak. Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine, prime esas kazançlarına ek olacak şekilde yapılması gerekiyor. Bu istisnadan yararlanabilmek için, yapılacak söz konusu ödemelerin kesinlikle çalışanların mevcut ücretlerine yani prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekmektedir.
  • Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değişecek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün görünmüyor.
  • İstisna 09.11.2022 ile 30.06.2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli tutulmaktadır.
  • Çalışanlara bu ödemelerin yapılması işverenler açısından zorunlu tutulmuyor, tamamen isteğe bağlıdır. Bu nedenle tüm özel sektör çalışanları 1000 TL tutarındaki ısınma ve doğalgaz yardımından yararlanmayacak.

1000 TL DOĞALGAZ YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğalgaz ve elektrik desteği sayesinde hem işverenler hem de çalışanlar rahatlığa kavuşacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indiriminden yararlanacak. 1.000 TL'ye kadar yapılan yardımlar bu indirim kapsamı içinde değildir.

İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak yaptıkları zaman bu ücretin vergisinden istisna tutulacak. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak.

Kıdem tazminatı 2023 ne kadar olacak?

Hisseli tapunun yarısı satılır mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön