28 / 04 / 2024

11 banka ihracatçılara uygun maliyetli kredi verecek! Bankalar bu proje için 1 milyar dolar ayırdı!

11 banka ihracatçılara uygun maliyetli kredi verecek! Bankalar bu proje için 1 milyar dolar ayırdı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 11 bankayla yaptığı işbirliği sonucu yeni kredi paketi devreye girdi. Bu kapsamda şirketlere 5 milyon dolar ile 100 milyon TL arasında uygun maliyetli kredi verilecek.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank arasında yapılan iş birliğiyle ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi için anlaşma sağlandı.

TİM ile 11 bankanın temsilcisinin katılımıyla 'Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi' imzalanarak yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisi alabilecek.

Birliğe üye firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda kredi vadeleri de uzayabilecek. Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden faydalanabilecek.

Rotatif kredi seçeneğiyle 12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların 5 milyon dolara kadar olan ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda taksit miktarı 36 aya kadar çıkabilecek.

TAKSİTLİ KREDİDE SINIR 24 AY

Dunya.com’daki habere göre tek seferlik kredi yerine sürekli bir finansman akışı ile ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor. Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olacak.

İmza töreninde konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapma bilinci ile bu protokolle imza attıklarını söyledi.

Çakar şunları söyledi: “Ekonominin ve ticaretin dinamikleri çok hızlı değişiyor. Bu değişime ayak uydurmanın yanı sıra değişime yön veren ülke olmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, katma değerli ihracatı artırmak için üye bankalarımız ile birlikte yeni bir finansman desteğini ihracatçılarımıza sağlıyoruz. 11 bankanın katılımı ile 1 milyar dolar tutarına ulaşacak bu kredi paketiyle ekonominin lokomotifi olan ihracatçılarımıza finans desteği vereceğiz. Dünya ile rekabet edecek bir üretim kapasitesi için, teknolojiye dayalı ihracat ürünlerinin ve üretim kompozisyonun artırılması rekabet gücümüz yanında finansman gücümüze de katkı verecektir."

11 banka ihracatçılara uygun maliyetli kredi verecek! Bankalar bu proje için 1 milyar dolar ayırdı!

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KOBİ’LERE

İstihdamın arttığı, işsizlik oranının tek haneye gerilediği ve makine yatırımlarının çift haneli olarak arttığı bir 2023 yılı hedeflediklerini belirten Çakar, "Bankacılık sektörü olarak gücümüzü genel ekonomiden alıyoruz. Kaynağımızı da yine reel sektör ve ekonominin hizmetine sunuyoruz. 11 banka ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracat paketi üzerinde anlaşma yaptık. KOBİ müşterilerimiz için 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşteriler için 5 milyon dolar kredi limiti koyduk. TL cinsinden kredilerde KOBİ için 20 milyon TL KOBİ dışı için 100 milyon TL maksimum kredi rakamı belirledik. 1 milyar dolarlık paketin müşterimize çok faydalı olacağı düşüncesindeyim. Uygun vade ve fiyatlama ile bu ihracat kredi paketiyle biz müşterilerimizin pazarda rekabet gücüne destek olmak istiyoruz."

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön