05 / 10 / 2024

11 bin 800 TL'lik emekli maaşı 9 bin TL'nin altına düşecek! 12.500 TL'lik en düşük maaş sınırına güvenmeyin! 

11 bin 800 TL'lik emekli maaşı 9 bin TL'nin altına düşecek! 12.500 TL'lik en düşük maaş sınırına güvenmeyin! 

'Kök aylığı düşük olanların emekli aylığı 2025 yılında düşecek mi?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. İşte o sorunun yanıtı...




2024 yılından 2025 yılına geçişte emekli maaşlarında yaşanacak düşüş, son günlerde gündemden düşmüyor. Hükümetin, emekli maaşlarında yaşanacak bu düşüş için çalışma başlattığı belirtilirken, kök aylığı 12.500 TL'nin altında olanlar düşüşten kendilerinin de etkilenip etkilenmeyeceğini merak ediyor. 

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, emekli maaşları ile ilgili okurlarından gelen soruları yanıtladı ve emekli aylığı düşük olanları da uyardı. Ahmet Kıvanç'a bir okuyucusu "Usta öğretici olarak 4a (SSK) kapsamında çalışmaktayım. EYT’li olarak emekli olabiliyorum. Sistemde emekli maaşım 11.800 lira görünüyor. 2024 senesinde emekli olanlar ile 2025 yılında emekli olanlar arasındaki fark benim gibi emekli maaşı düşük olanları da kapsıyor mu?" sorusunu yöneltti.  

11 bin 800 TL lik emekli maaşı 9 bin TL nin altına düşecek! 12.500 TL lik en düşük maaş sınırına güvenmeyin! 

KİMLER DAHA DÜŞÜK MAAŞ ALACAK? 

Ahmet Kıvanç, söz konusu soruya verdiği yaınıta, "Emeklilik dilekçesini 2025 ve daha sonraki yıllarda verecek kişilerin maaşlarında ocak ayında yaşanacak düşüş çalışanların en önemli gündem maddesi haline geldi" ifadelerini kullanarak başladı. 

Kıvanç, Ocak ve haziran aylarında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 86,16 oranında zam yapılmasına karşın 2024 yıl sonu enflasyonunun yüzde 40’lı seviyelere düşecek olması sebebiyle çalışmayı sürdürenlerin e-Devlet’te görünen emekli aylıklarının ocak ayında düşeceğini belirtti ve şunları söyledi:

"Orta Vadeli Program’daki (OVP) enflasyon ve büyüme hedefleri gerçekleşirse, şu an sistemde görünen emekli aylıkları ile ocak ayında görünecek maaşlar arasındaki fark yüzde 32 şeklinde gerçekleşecek. Emekliliğe hak kazanmış olanlar emeklilik dilekçesini 2024 senesinde verirlerse bu düşüşten etkilenmeyecekler."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaya çıkacak farkın giderilmesi için ağustos ayından beri çalışma yaptığını aktaran Kıvanç, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı Yardımcılığı bürokratlarının da katıldığı çalışmanın bu ay içinde bitirilmesi beklendiğini vurguladı. Söz konusu çalışmalarda ön plana çıkan görüş, emekliliğe hak kazanmış kişilerin bu sene yerine sonraki yıllarda emekli olması durumunda, maaşlarında ortaya çıkacak düşüşten etkilenmelerini önlemek olarak görünüyor. 

Ahmet Kıvanç, emekli maaşlarında yaşanacak düşüşün yalnızca emekliliğe hak kazanmış kişiler ile sınırlı olmadığına dikkat çekti ve "Henüz emekliliğe hak kazanmamış milyonlarca kişinin e-Devlet’te görünen aylığı da Ocak'ta yeniden hesaplandığında düşecek. Prim gününü 3600’e tamamlamış olan herkes senelerden beri e-Devlet’e girerek ne kadar emekli aylığına hak kazandıklarını her ay takip ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

11 bin 800 TL lik emekli maaşı 9 bin TL nin altına düşecek! 12.500 TL lik en düşük maaş sınırına güvenmeyin! 

11 BİN 800 TL'LİK MAAŞ 9 BİN TL'NİN ALTINA İNECEK

Ahmet Kıvanç, sisteme bugün girdiğinde emekli maaşının 35 bin TL olduğunu gören bir kişinin, Ocak'ta emekli maaşının 26 bin 500 TL'ye düştüğünü göreceğinin altını çizdi.

Emekli aylığında ortaya çıkacak yüzde 32 oranındaki farkın herkes için geçerli olduğunu vurgulayan Kıvanç, "Emekli maaşı düşük olan kişiler de bu düşüşten etkilenecekler. Sizin sistemde şu an 11.800 TL olarak görünen emekli aylığınız da 9 bin TL'nin altına gerileyecek" dedi.

"'Nasıl olsa emekli aylığı 12.500 TL’den daha az olamıyor. Kök aylığım 9 bin TL'nin altına inse de yine 12 bin 500 TL maaş alacağım' diyebilirsiniz. Fakat emekli maaşında 12 bin 500 liralık alt sınır uygulaması geçici. Esas olan kök maaşınız. Bu sene emekli olmadığınızda kök aylığınızın düşecek olması bugün için sorun olmayabilir. Ama 12 bin 500 lira olan alt sınır artırılmazsa ileride sadece kök maaşınıza bakılacak" diye konuşan Kıvanç, emekli maaşındaki alt sınır konusunun da sistemde dengeleri bozduğu gerekçesiyle tartışıldığını aktardı. 

Kıvanç, "Özetlemek gerekirse, düşük emekli maaşı alanlar açısından da yüzde 32’lik fark ortaya çıkacak. Bu farktan korunmak, onlar için de önem arz ediyor. Fakat, hükümetin üzerinde çalıştığı düzenlemenin sonuçlanmasını beklemek gerekir" bilgilerini verdi. 

Bir ev almak için 21 kilo paraya ihtiyaç var! Konut fiyatları uçtu, paramız pul oldu...

Şahan Gökbakar ve kardeşi hakkında kaçak yapı sebebiyle 10 yıla kadar hapis isteniyor! Gökbakar, 'Tebligat gelmedi' dedi

Konut fiyatlarındaki artış vatandaşın tercihini değiştirdi! Yakında 'yarım veya çeyrek ev' projeleri çoğalacak


Geri Dön