11 maddede site yönetiminde denetim ve denetçi!
Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetiminde denetim/denetçi' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...
1. Site yönetimlerinin denetimi iç sınırlıdır, (kapalı denetim), çünkü site yönetimleri Vergi Usul Kanunu ve-veya Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi değildir.
2. Site yönetiminin denetiminden kat malikleri değil, kat malikleri kurulu sorumludur, çünkü site yönetimi tek tek her malikçe denetlenmez, kurulca denetlenir. Site yönetimlerindeki kat malikleri kurulu, site yönetimi konusunda irade ortaya koyan malikler birliktelidir, bu irade belli usullerle belli zamanlarda belli gündem içeren bir araya gelişlerde ortaya çıkar.
3. Sitelerde, yönetim planında hakkında bir hüküm mevcut değilse denetici, denetim kurulu oluşturulması veya olmaması mecbur değildir; her halde de denetici seçilmemesi, seçilememesi durumunda Hakimden denetici ataması talep edilemez.
4. Site yönetimlerinde denetim yalnızca mali değil; tam da hukuki-mali-idari-sosyal dörtgenli bir kübik boyutta yapılır.
5. Denetici seçilecekse veya seçilme kıstası, deneticinin mutlaka kat maliki olması şartı ve tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile olur.
6. Deneticiler ve verecekleri rapor hakkında yönetim planında zaman dahil bazı temel hükümler bulunmalıdır, kanunda bahsedilen denetim raporunun kat malikleri kuruluna sunulması ve maliklere iadeli taahhütlü olarak bu raporun gönderilmesine hükmedilmiştir.
7. Bu gönderimin, kat malikleri kurulu için yapılacak çağrıdaki gündemli davetiyenin ekinde yer almasında fayda vardır.
8. Bu raporlar aynı zamanda noterden açtırılmış bir deftere denetimle ilgili karalarla birlikte yapıştırılır veya deftere yazılıp imza altına alınır.
9. Deneticiler, site yönetiminin işlerine müdahil olmazlar, gerekirse kurulu olağanüstü toplantıya davet edip, özel rapor sunabilir ve değerlendirme talep edebilir.
10. Deneticiler de, yöneticiler gibi, kat malikleri kurulunca olağan veya olağanüstü kurul iradesi ile her zaman değiştirilebilir, bu değişim kat maliklerinin sayı ev arsa payı çoğunluğu ile yapılır; olağanüstü değişimlerde önceki deneticinin/yöneticinin seçilme malik sayı ve arsa payı oranının altında ama kanuni oranın yeterliliğinde değiştirilmesi davaya konu edilebilir. Ancak davanın aleyhe sonuçlanmasına kadar alınan karar geçerlidir.
11. Deneticilerde, yönetim planında belirtilsin veya belirtilmesin yöneticiler gibi ayni veya nakdi olarak bazı muafiyet ve ücret talep edebilir, kurul kararıyla da bu imtiyazı elde edebilirler.
Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı / www.siteyonetimkitaplari.com