06 / 05 / 2024

12 maddede sitelerde yapısallık  ve hizmet yönetimi!

12 maddede sitelerde yapısallık  ve hizmet yönetimi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde yapısallık  ve hizmet yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Site yönetimleri mevzuatı detayında iki ayrılmaktadır.

•    Site yönetimlerinin kurulması

•    Site yönetimlerinin işleyişi

1.    Birincisi, özellikle  Kat Mülkiyeti Kanunu başta olmak üzere, diğer kanun hükümlerine aykırı olmayacak Site Yönetim Planının hazırlanması ve tapu idaresine kat irtifakı kuruluş evraklarından olarak teslimi sürecidir.

2.    Bu süreç çok önemlidir, çünkü bu birincisi ikincisinin sınırlarını oluşturacaktır.

3.    Site yönetimlerini ilgilendiren ikincisidir ve birincisine mahkumdur.

4.    İşte bu birinciyi formalite bir belge olarak gören yaklaşımla, konudan uzak kişi veya kurumlara veya konuya yakın ama ilgisiz kişi veya kurumlara hazırlatmak, elbette ki imalatçı firmaya  kısa sürede hiçbir şey kaybettirmez. 

5.    Maalesef bundan dolayıdır ki müteahhitler için birincisi formalite ve angaryadır.

6.    Birincisine hapis olmuş site yönetimi, bu dar alanda hareket edebilmek için, kişilere güvenecektir. Oysa siteleri kişiler değil, mevzuatlar yönetir, kişiler sitelere ancak hizmet ederler. Dar alanda hareket kabiliyetini artırmak için yöneticiler ya kendilerinin içinde bulunduğu, tecrübelerini kazandıkları dernek, kooperatif, şirket mevzuatından yamalarla ya da profesyonel olduğuna inandıkları yanlış yaklaşımla hukuk veya maliye adamları üzerinden yamamalarla site yönetimini bir mevzuata zorlayacaktır. Böylece kaos başlayacak ve site yöneticilerinin süreli üresiz istifaları ortaya çıkacaktır.

7.    Maalesef bundan dolayıdır ki, profesyonel heyecanlı amatör operatör yöneticiler için site yönetimi bir hobidir.

8.    Formalite ve angarya ile hapsedilmiş, hobi algısı ile işletilmeye çalışılan site yönetimleri ne kadar da mevzuat çeşitliliğinden dolayı mevzuatsız, çok sahiplilikten dolayı da sahipsizdir.

9.    Yanlış ve siteye, oturuma uyumsuz hazırlanmış yönetim planından sonra yapılacak iş bu yönetim planını profesyonelce değiştirmektir. Ama ve maalesef bu irade çoğu sitede ya sorunun algılanamamasından ya da ilgisizlikten dolayı ortaya çıkmaz.

10.    Site yöneticileri işleyişi site müdürüne bırakır. Oysa site müdürleri sitenin değil hizmetlerin yönetilmesinden sorumludur. Böylece site müdürü hizmetlerin yanında bir de kriz yönetmek zorunda kalır.

11.    Bu süreçleri yaşamamak için, sitelerde site yönetimi disiplini ve yaşam kültürü oluşturulmalıdır: Site Çalışma El Kitabı ve Site Yaşam Rehberi

12.    Birincisi emlak değerini (malik), ikincisi ikamet edenler (sakin)  memnuniyetini ve sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.

Nihat Dönmez /Site Yönetimler Danışmanı

www.konutsietsiyonetimi.com

14 maddede site yönetimlerinde mevzuat ve hukuk!


Geri Dön