23 / 12 / 2024

12 taksit mobilya, satışları yüzde 10 artırdı!

12 taksit mobilya, satışları yüzde 10 artırdı!

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, “Vadeler kısılınca senetli satışların önü açılıyor, bunların da takibi kolay değil. O anlamda da sıkıntı vardı" dedi.



BDDK’nın mobilya taksit sayısını 9’dan 12’ye çıkarması satışları yüzde 10 arttırdı. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, “Vadeler kısılınca senetli satışların önü açılıyor, bunların da takibi kolay değil. O anlamda da sıkıntı vardı" dedi.


Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)Başkanı İsmail Doğan, mobilya satışlarındaki kredi kartı taksit sınırının 9'dan 12'ye çıkarılmasının satışları yüzde 10 artırdığını söyledi.MOSDER'in haftaya düzenleyeceği İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) lansmanında konuşan Doğan, fuarın 12 - 17 Ocak'ta, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerini konuk edeceğini belirtti.


MOBİLYACI SEVİNDİ

Mobilya tüketicisinin kartla 12 taksit ile satın almaya alıştığını vurgulayan Doğan, “Şimdi tekrar bunun 12 taksite çıkmasıyla da bize bu yüzde 10 ile 15 arasında katkı sağlayacak. Vadeler kısılınca senetli satışların önü açılıyor, bunların da takibi kolay değil. O anlamda da sıkıntı vardı. Tüketicilerimiz de 12 taksitten keyif alıyor. Düzenlemenin etkisini hissettik, yüzde 10 etkisi oldu” bilgisini verdi.


İRAN BEKLENTİMİZ BÜYÜK

Rusya'ya mobilya satışlarına olan sınırlı etkilerine dikkati çeken Doğan, “İran pazarı 3-4 yıl öncesine kadar bizim için çok önemli bir pazardı. Bu yıl yaklaşık 9 milyar dolarlık satış rakamlarına ulaşacağımız kanaatindeyiz” dedi.


Yeni Şafak


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan, mobilya sektöründe kredi kartı taksit sayısının 9’dan 12’ye çıkarılmasının etkisini hissettiklerini, satışların yüzde 10 arttığını söyledi.


Mobilya satışlarında taksit sayısının arttırılması satışlara doping etkisi yaptı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, kredi kartı taksit sınırının 9’dan 12’ye çıkarılmasının satışları yüzde 10 artırdığını belirtti.

 

TÜYAP’ta 12-17 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Mobilya Fuarı’nın (İSMOB) lansmanında konuşan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, mobilya tüketicisinin kredi kartıyla 12 taksit ile satın almaya  alıştığını vurgulayarak, “Taksit sayısı düşünce satışların yüzde 10-15 seviyelerinde etkilediğine inanıyorum ben. Şimdi tekrar bunun 12 taksite çıkmasıyla da bize bu yüzde 10 ile 15 arasında katkı sağlayacak. Vadeler kısalınca senetli satışların önü açılıyor, bunların da takibi kolay değil. O anlamda da sıkıntı vardı. Tüketicilerimiz de 12 taksitten keyif alıyor. Düzenlemenin etkisini hissettik, bir ayda yüzde 10 etkisi oldu” bilgisini verdi.

 

Rusya’dan etkilenmedi

 

Mobilya ihracatı hakkında da bilgi veren İsmail Doğan, Rusya ile olan mobilya ticaretinin uçak krizi öncesi de düşük seyrettiğini belirterek krizden sonra Rusya’ya mobilya satışlarında etkinin sınırlı olduğunu söyledi. Doğan, Rusya’dan ziyade 3-4 yıl öncesine kadar Türk mobilya sektörü için çok önemli bir pazar olan İran’ın gümrük sorunlarının hallolmasıyla kayıpların giderileceğine inandıklarını kaydetti.   

 

Dünyanın en büyük mobilya zincirleri İstanbul’daki fuara davet edildi

 

TÜYAP ve Türk Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) iş birliğiyle bu yıl 12’ncisi gerçekleşecek İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) 12-17 Ocak tarihleri arasında yeni adresi TÜYAP Beylikdüzü’nde ziyaretçilerle buluşacak. Fuarın pazarlama stratejileri hakkında bilgi veren TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım Genel Müdür Yardımcısı İlhan Ersözlü, şöyle konuştu: 

 

“1 yıldır dünyanın her yanında fuarımızın pazarlamasını yapıyoruz. Çin’den İtalya’ya, Dubai’den Almanya ve Moskova’ya kadar bu zamana kadar yapılmış fuarlarda yer aldık. Yurt dışı ziyaretçi organizasyonunda çalıştık. Dünyadan en büyük mobilya zincirlerini, alım yapan mağaza gruplarını davet ettik. Yurt dışı ziyaretçi oranını artırarak fuarda 14 salonu doldururken mobilya ihracatına da doping etkisi yapmak niyetindeyiz. Fuarda bu yıl bir başka yeniliğimiz de; ‘İSMOB Store’. Katılımcılara küçük objelerin sunulduğu, yabancıların ülkelerine götürebilecekleri hediyelerin satışa sunulacağı bir alan oluşturduk.”

 

9 milyar dolarlık pazar

 

MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu, mobilya sektörünün ithal hammadde ile üretim yapan bir sektör olmadığına dikkat çekti. Tuğlu, ihracatı ithalatının 3 katı bir sektör konumunda olduklarını vurgulayarak, “Bu yıl yaklaşık 9 milyar dolarlık satış rakamına ulaşacağımız kanaatindeyiz” dedi.


Vatan




Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Geçen seneyi sıkıntılı da olsa büyüme ile tamamlayan mobilya sektörü 2016'dan umutlu. Sektör oyuncularının bu sene ile ilgili umutlarının artmasında; kredi kartına taksit sayısının 9'dan 12'ye çıkması, orta vadeli programda tüketimi destekleyici unsurların bulunması ve bir yönüyle olumsuz etkisi olsa bile asgari ücretteki artışın tüketime yönelecek olması rol oynuyor. Beylikdüzti TÜYAP fuar alanı 300 e yakın mobilya şirketine ev sahipliği yapıyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)'nin liderliğinde 2015 yılından itibaren organize edilen İstanbul Mobilya Fuarı (ISMOB)'nda bir araya gelen firmalar en yeni ürünlerini sergiliyor. 12 Ocak'ta açılan fuarı, 17 Ocak'a kadar gezmek mümkün. Fuarda sadece büyük ve ulusal markalar yok. Bursa İnegöl, hatta Samsun'dan katılan mobilya üreticileri var. Konuyla ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan firmalar, 2015'in sıkıntılı geçtiğini ancak buna rağmen bir miktar büyümeyi başardıklarını söyledi. 


YÜZDE BÜYÜDÜ 

İstikbal, Bellona gibi mobilya sektörünün önde gelen markalarım bünyesinde barındıran Boydak Holding'in yönetim kurulu üyesi Bekir Boydak, gerek iç, gerekse dış olumsuzluklara rağmen 2015 yılı içinde yüzde 13 kadar bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirtti. 2016 için de öyle olmasını dileyen Boydak, bununla birlikte bu sene Türkiye'nin makro ekonomik dengelerinin bozulmaya biraz yakın olduğunu, dolayısıyla temkinli hareket edeceklerini kaydetti. Boydak, "Bu sene biraz daha muhafazakar bir bütçe yapmak zorunda kaldık. Eğer 2016'da yüzde 10 gibi bir büyüme elde edebilirsek kendimizi mutlu addedeceğiz." dedi. 


TAKSİT SAYISI 

Mobilya Sanayicileri Derneği olarak, taksit sayısının artırılması konusunda kamuya biraz baskı yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Boydak, "Dedik ki; 'Efendim mobilya pahalı bir emtiadır. Bir ev düzmenin maliyeti en az 8-10 bin lira civarındadır. Mobilya alışverişlerinde taksit sayısının 9'dan 12'ye çıkarılması'ricasında bulunduk. Sağolsun kamu bunu mantıklı buldu ve 12 taksite çıkarıldı. Bunun yansımalarını 2016'da daha iyi görebiliriz. Çünkü 2015 yılının son dönemlerine denk geldi ama biz bunu hemen hissettik, kartlı satışlarımızda bir artış oldu." bilgisini verdi. Sektörün tanınmış markalarından Alfemo'nun Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu da zor bir yıl olmasına rağmen 2015'i iyi neticelerle kapattıklarını kaydetti. Hem yurt içinde hem yurtdışında yeni mağazalar açtıklarını ve mevcut mağazalarının cirolarını büyüttüklerini dile getirdi. Bu seneyi de Gaziantep. Denizli ve İzmir'de mağaza açarak karşıladıklarını ifade eden Davulcuoğlu, " Yurt içinde de, dışında da büyüme endeksli programlarımızı yaptık. Açıklanan orta vadeli programda tüketimi destekleyen unsurlar olduğunu da görüyoruz." dedi. Alfemo, yurt dışında da Kanada Toronto'da, ABD Los Angeles'te ve Mısır'da mağaza açacak. Tepe Home Genel Müdürü Aykut Coşkan, Dünya Bankası ve IMF verilerine göre 2016'nın da yine uyku halinde olacağının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Ama biz sektör olarak dinamiğiz. Türkiye mobilya sektöründe lojistik merkezi. Ortadoğu'ya çok yakı, Avrupa Birliğine çok yakın, Afrika ülkelerine çok yakın. Artı hükümetin getirmiş olduğu yüzde 50'lik ek gümrük vergileri ithal mobilyada, özellikle Çin ve Uzakdoğu pazarından gelen ürünlere, bu bizim için bir avantaj. İnşaat sektörünün hareketli olması... Bütün bunları topladığımız zaman 2016'dan umutluyuz." 



Günboyu


Geri Dön