19 / 05 / 2024

120 bin mahkûm İnfaz iyileştirmesini bekliyor! En son izinler 31 Temmuz 2023'uzatılmıştı!

120 bin mahkûm İnfaz iyileştirmesini bekliyor! En son izinler 31 Temmuz 2023'uzatılmıştı!

Af yasası konusu gündemdeki yerini koruyor. 7. yargı paketi sonrasında, kısmi af yasası ve infaz iyileştirmesi ile ilgili ayrıntılar yakından takip ediliyor.



Yaklaşık 120 bin mahkûmu ilgilendiren infaz düzenlemesi

Türkiye'de yaklaşık 120 bin mahkûm, COVID-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında izne çıkarıldı. Ancak bu mahkumların tekrar cezaevine dönmeleri, yeni bir sorun yaratabilir. Çünkü açık cezaevlerinden izne çıkan mahkumların birçoğu, dışarıda işlerini ve düzenlerini kurmuş durumda. Bu nedenle, tekrar cezaevine dönmek istemeyen mahkumlar, kaçma riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Bu durumda, infaz sisteminde iyileştirme yapılması gündeme geldi. Yapılacak yasal bir değişiklikle, izne gönderilen mahkumların, izin süresi içerisinde suç işlemedikleri takdirde affedilmeleri sağlanabilir. Ancak, bu konuda bazı tartışmalar da yaşanıyor. Bazı kesimler, suçluların kolayca affedilmesinin adaleti sarsacağı görüşünde. Diğer taraftan ise, salgın nedeniyle zaten zorlu bir süreçten geçen toplumun, cezaevi doluluk oranlarının artması nedeniyle daha da zor durumda kalabileceği endişesi var.

Konuyla ilgili yapılacak yasal düzenlemelerin hem adaleti sağlamaya hem de toplumsal barışı korumaya yönelik olması bekleniyor. Gündeme gelen bir konu olan af çıkması durumunda, devam eden davaların düşüp düşmeyeceği merak ediliyor. Bu gelişmelerle birlikte, af çıkması halinde, devam eden davaların düşeceği ve ceza mahkumiyetlerinin tamamen ortadan kalkacağı anlaşılıyor. Ancak, ceza yargılamalarının süreçleri ve af yasasının detaylarına bağlı olarak, belirli değişiklikler de olabilir.

120 bin beklediği af kararı ne zaman çıkacak? İnfaz iyileştirmesi yapılacak mı?

Vatandaş kaybetmeye mahkum mu? Kar ettirecek yatırım aracı kalmadı

ABD'li emlak milyoneri Robert Durst ömür boyu hapis cezası aldı!


Geri Dön