28 / 04 / 2024

120 bin beklediği af kararı ne zaman çıkacak? İnfaz iyileştirmesi yapılacak mı?

120 bin beklediği af kararı ne zaman çıkacak? İnfaz iyileştirmesi yapılacak mı?

Türkiye'de 120 bin mahkûmun erken tahliyesi için genel af yasasının çıkıp çıkmayacağı gündemde. Bakın erken tahliye için detaylar neymiş...



Covid-19 pandemisi nedeniyle yaklaşık 120 bin mahkûm, izinli olarak cezaevlerinden ayrılmıştı. Son olarak 7. Yargı paketi ile birlikte af düzenlemesi gündeme geldi. Habertürk gazetesi yazarı Yasemin Güneri'nin geçtiğimiz aylarda yazdığı makalede de bahsi geçen genel af ve kısmi af konuları hakkında son durum merak ediliyor.
Yasemin Güneri'nin makalesinde belirttiği gibi, Türkiye'de genel af yasası uzun yıllardır tartışılıyor ancak henüz bir sonuç alınamadı. Ancak Covid-19 pandemisi sonrası yaşanan süreçte, 120 bin mahkûmun izne çıkarılması ve bu konuda yeni af düzenlemelerinin gündeme gelmesiyle birlikte, genel af yasası konusu da yeniden gündeme geldi.

120 bin beklediği af kararı ne zaman çıkacak? İnfaz iyileştirmesi yapılacak mı?

Af çıkacak mı?

Türkiye'de af düzenlemesi konusu hala gündemde. Son gelişmeler, genel affı kapsamayan pandemi döneminde izne gönderilen mahkumları esas alan kısmi af düzenlemesi ve infaz iyileştirmesi konusunda yoğunlaşıyor.
Yaklaşık 120 bin mahkûm, Covid-19 pandemisi nedeniyle açık cezaevlerindeki izinli olarak ayrıldı. Ancak izin süresi, pandemi sonrasında da 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. Şimdi ise infaz iyileştirmesi hayata geçerse, izne çıkarılan mahkumlar bir defalığına mahsus olarak erkenden tahliye edilecekler. Bu şekilde, izindeki mahkumların yaklaşık 120 bini kısmi bir aftan yararlanmış olacaklar.

İnfaz iyileştirmesi, genel affı ifade etmese de pandemi dönemindeki izne gönderilen mahkumların durumunu ele almaktadır. Bu düzenleme ile mahkumlar, bir defalığına mahsus olmak üzere erkenden tahliye edilecekler.
Ancak af düzenlemesi konusunda kesin bir tarih veya karar henüz alınmamıştır. İnfaz iyileştirmesi konusundaki araştırmalar ise devam etmektedir. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip edilmektedir.
 


Geri Dön