26 / 07 / 2024

130 milyar liralık teşvik paketi geliyor!

130 milyar liralık teşvik paketi geliyor!

130 milyar TL'lik tarihi yatırım hamlesi bugün başlıyor. Yatırımcılara 10 başlıkta dünyanın en iddialı teşvikleri sunulacak.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 130 milyar TL'lik tarihi yatırım hamlesi için bugün start verecek. 23 firma 130 milyar liraya yakın proje için teşvik belgesi başvurusunda bulundu. 

Türkiye'nin devleri var

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yeni teşvik sisteminden Türkiye'nin önde gelen üç enerji üretim şirketi, beşe yakın petro-kimya şirketi, maden şirketi, savunma ve haberleşmede 8 dev, sağlıkta iki büyük sağlık sunucusu yararlanacak. Turizm teşviklerinden iki büyük havayolu şirketi, tarım, ulaşım, çelik, emlak, çimento, cam sektörlerinde de yatırım teşvik belgesi alan firmalar bulunuyor.

10 maddede yeni teşvik sistemi

1.    10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği verilecek.
2.    Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği sağlanacak.
3.    Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi uygulanacak.
4.    Enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'si kadarına en fazla 10 yıla kadar enerji desteği verilecek.
5.    Yatırım tutarının yüzde 49'unu geçmemek üzere, edinilen payların 10 yıl içerisinde yatırımcıya satışı şartıyla sermaye katkısı verilecek.
6.    Aylık, beş yılı geçmemek üzere brüt asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği sağlanacak.
7.    Yatırım tutarının 2 katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası öngörülüyor.
8.    Kamu alım garantisi ve altyapı desteği ile lisans ve tescillere istisna getirilecek.
9.    Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe verilecek.
10.    49 yıl süreyle bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve yatırımın tamamlanmasını müteakip öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla söz konusu taşınmaz bedelsiz olarak yatırımcıya devredilecek.


Geri Dön