15 / 05 / 2024

133 bin TOKİ konutundan 1 tanesi bile yıkılmadı!

133 bin TOKİ konutundan 1 tanesi bile yıkılmadı!

Kahramanmaraş'ta düzenlenen basın toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, TOKİ'nin başarısıyla ilgili olarak, afet bölgesindeki 133 binden fazla TOKİ konutundan sadece 1'inin yıkıldığını ifade etti.



Bakan Kirişci, Kahramanmaraş'ta yaraların en kısa sürede sarılacağını ve temel hedefin, süratle kalıcı konutları tamamlayarak insanların güvenle yaşayabilecekleri evlere kavuşmaları olduğunu vurguladı. Bakan Kirişçi, "TOKİ'nin sağlam zeminlerde ve doğru inşaat teknikleri kullanarak inşa ettiği konutların, son yaşadığımız afette iyi bir imtihan vermiş yapılar olduğunu birlikte müşahede ettik. Afet bölgesinde inşa edilmiş olan 133 bini aşan TOKİ konutlarından 1 tanesi bile yıkılmamıştır." dedi.

'120 AİLEYE KONUTLARI TESLİM EDİLDİ'

Bakan Kirişci, kalıcı konutlarla ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Çevre dostu yıkım ve enkaz yönetimi prensipleri çerçevesinde, güvenlik, sağlık ve çevre açısından etkili bir enkaz yönetim süreci planladıklarını vurguladı. Bilim insanlarıyla birlikte yerleşime açılacak alanlarda deprem, heyelan, taşkın, kaya düşmesi gibi afet risklerini tespit ederek, güvenli yerleşim alanları için dirençli şehirler yaklaşımına uygun planlama ve tasarım süreçlerini detaylı bir şekilde tamamladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş'ta mevcut olan TOKİ evlerinden 400 adedinin depremzedelere verileceğini ve bunlardan 120 adedinin teslim edildiğini ifade eden Bakan Kirişci, TOKİ'nin il genelinde 72 bin 596 konut ve 30 bin 130 köy evi inşa edeceğini açıkladı. Temel ihtiyaçların karşılanmasının ardından travma sonrası iyileşme sürecinin daha kolay olacağına dikkat çeken Bakan Kirişci, şehir ve insanları ayağa kaldırmak için tüm güçleriyle konut inşaatına hızlı bir şekilde başladıklarını sözlerine ekledi.

'KGF LİMİTİNİ TOPLAM 400 MİLYAR LİRAYA YÜKSELTTİK'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, depremin ilk gününden beri hükümetin birçok adım attığını ve AFAD'a 40 milyar liradan fazla nakit aktardıklarını belirtti. Depremzedelere ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardımların yanı sıra, Doğal Afet Sigortası kapsamında da 19,6 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildiğini ifade etti.

Nebati, 650 bin konut inşa edeceklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremzedelere verdiği sözü yerine getirmek için çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Şimdiden 100 binden fazla konutun inşasına başlandığını ve bakanlık olarak finansman desteğini kesintisiz sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Bölgedeki en önemli sorunun barınma sorunu olduğunu vurgulayan Nebati, bu sorunu çözmek için geçici konteynerler gibi çözümler sunacaklarını da ekledi.

Bakan Nebati ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile de koordinasyon içinde olduklarını ve bölgedeki çiftçilerin kredilerini faizsiz bir yıl ertelediklerini, büyükbaş için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği sağladıklarını ve mazot ve gübre desteğini nakit olarak vermeye başladıklarını açıkladı. Ayrıca, sertifikalı tohum desteğini yüzde 100 artırdıklarını ve hububat için dekar başına 50 lira olan desteği 100 liraya yükselttiklerini belirten Nebati, çiftçilerin ölen hayvanlarını da telafi etme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

1 gram bile altını olan acilen baksın! Gram altın o rakama kadar yükselecek! Çabuk olun, hemen bakın!
Ziraat Bankası müşterileri acilen bakın! Flaş bir açıklama yapıldı!
Aile Destek Programı Nisan 2023 müjdesinden sonra inanılmaz bir açıklama geldi! 2.135 TL para ödemesi yapılacak!
Dolar tahminleri ile yürek hoplatan Selçuk Geçer'den flaş açıklama! Hemen bakın, sonra çok pişman olursunuz!

Geri Dön