Genel

14 Mayıs seçimi sonrası dolar ne olur? Dünya devi bankadan gündemi sarsan tahmin

14 Mayıs seçimleri yaklaştıkça, vatandaşlar seçim sonrası doların ne kadar olacağını merak ediyor. İşte bununla alakalı dikkat çeken bir değerlendirme Amerika merkezli yatırım bankası olan JPMorgan dan geldi. JPMorgan, seçim bittikten sonra doların ne kadar olacağını net rakam vererek ilan etti. Bu senaryoyla alakalı şu değerlendirmeler yapıldı: "Rusya ve Körfez'de bulunan Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) gibi bölgesel ortaklardan gelen koşullu para akışları, organize edici adımlar ve aktif rezerv idaresi ile döviz kurundaki düzeltme ilk etapta sınırlansa da yükselen dengesizlikler baz alındığında dolar/TL’de senenin son çeyreğinde keskin bir düzeltme bekliyoruz

SEÇİMİ CUMHUR İTTİFAKI'NIN KAZANDIĞI SENARYO

Raporda, seçimi Cumhur İttifakı’nın zafer senaryosunda, düşük faiz siyasetinin devame edeceği, finansal şartlar ile piyasa faizlerinin alternatif araçlar ile bankacılık sektörü düzenlemeleri ile tespit edilmeyi süreceği öngörüldü.

Bu senaryoyla alakalı şu değerlendirmeler yapıldı:

"Rusya ve Körfez'de bulunan Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) gibi bölgesel ortaklardan gelen koşullu para akışları, organize edici adımlar ve aktif rezerv idaresi ile döviz kurundaki düzeltme ilk etapta sınırlansa da yükselen dengesizlikler baz alındığında dolar/TL’de senenin son çeyreğinde keskin bir düzeltme bekliyoruz.

Bu, politika faizinde kısmi bir tersine dönüşü tetikleyebilir, fakat ihtimalen enflasyonda yukarı yönlü bir ivmeyle ve yeni bir makro politika çerçevesi sunulana kadar 2024’te yapılacak bir resesyonla neticelenecektir."

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA…

Millet İttifakı zafer elde ederse, “politika faizini ilk etapta yüzde 30-35’e çıkartmanın ve yükselişin süreceği sinyalini vermenin kredibilite oluşumu bakımından mantıklı göründüğü” ifade edilen raporda, bu senaryoda, sene bitimine dek faizlerin yüzde 40-45 oranına çıkabileceği öngörüldü.

 

Raporda bu senaryoya ait şu ifadeler paylaşıldı:

"Reel döviz kurunun ilk seviyesi ve ödemeler dengesi kaynaklı baskılar Millet İttifakı'nın zaferi senaryosunda da dolar/TL’de ilk olarak bir çıkış olabileceğine işaret ediyor.

2024'ten itibaren manalı bir dezenflasyon aşaması ile üç çeyreklik daralmanın akabinden 2024 ikinci yarısından sonra süratli bir toparlanma öngörüyoruz.

Tahvil akarları daha cezbedici duruma gelene kadar yabancı portföy akımlarının yoğun bir halde dönmesi çok ihtimal dahilinde görünmüyor."

Banka, 14 Mayıs seçimlerinin ardından ortodoks politikalara güçlü bağlılık oluşması durumunda MSCI Türkiye endeksinin dolar bazında yüzde %74 çıkış potansiyeline sahip olabileceğini, ılımlı bir dönüş olması durumunda ise yüzde 29 gerileme ihtimalinin ortaya çıkabileceğini öngördü.

JPMorgan'ın stratejistleri David Aserkoff ve Inga Q. Galeni aracılığı ile imza atılan 2 Mayıs tarihli belgede, dolar/TL öngörüleri kuvvetli ortodoks politika senaryosunda 25, ılımlı ortodoks politika senaryosunda ise 30 seviyesinde öngörüldü. Banka, Türkiye için nötr bir pozisyon aldığını da söylendi.

Asgari ücret 12.500 mü olacak? 10.000 TL mi olacak? İşte uzmanından çok konuşulan tespit

Ayçiçek yağında bu fiyat daha önce uygulanmadı! 4 litre 99 TL'ye düştü

Carrefour'da tuvalet kağıdı fiyatları dip yaptı!  Tuvalet Kağıdı fiyatları 24 TL'ye düştü