Ekonomi

14 Mayıs sonrası korkutan ekonomi senaryoları: ‘Döviz sorunu devam edecek’

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala farklı ekonomi senaryoları da konuşulmaya başlandı. Milyonlarca insan 14 Mayıs sonrası dövizde ne gibi gelişmeler olacağını merak ediyor. TCMB politika faizini yüzde 8

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere geri sayım başlarken Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını sabit tuttuğunu duyurdu. TCMB politika faizini yüzde 8.50 olarak belirlerken, ekonominin nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman’dan önemli açıklamalar geldi.

Cumhuriyet TV'ye konuşan ve kur korumalı politikanın iflas ettiğini ifade eden Konukman, "Onlar da kur korumalı mevduat sisteminin fazla işlemeyeceğini öngörüyorlardı. Biraz da muhalefet 'Biz iktidara gelirsek kur korumalı mevduatı bitireceğiz dedi. Tabii daha önce hesap açılmışsa hesap tarihine kadar muhalefet de bir şey yapamaz. Zira devletin devamlılığı ilkesi var ama bütün bunlar şuna işaret ediyor: kur korumalı politika iflas etti. Ne yaparsanız yapın, politika faizi bir para politikası aracı olmaktan çıkmış durumda. Para politikası aracı olmaktan çıktığı için kuru yönlendirme şansı da bulunmuyor. Kur, bizim de bilmediğimiz sebepler yüzünden yükseliyor. Öyle bir noktaya geldik ki, Merkez Bankası, Tahtakale’ye gelip döviz aldı" dedi.

İşte detaylar...

 "KRONİK DÖVİZ PROBLEMİMİZ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK"

Ekonomide farklı senaryoların bulunduğunu söyleyen Konukman, şu ifadeleri kullandı:

"Yıl sonuna kadar faizin 100 baz puan yükseleceğini öngörenler de var. Fakat eğer ABD enflasyondaki başarısını sürdürürse o zaman faiz indirimi gelebilir. Şunu görebiliyoruz: faiz oranlarını düşürme ihtimali artıyor. Her ne kadar bir 100 baz puan olacak dense de enflasyonda düşüş devamlılık sağlarsa düşebilir ve işte o zaman dolar çok başka boyutlara gelir. Yani dolarda optimist olmak anlamsız. Zira baskılamışız. Yani bu yüzden bir kronik döviz sorunumuz varlığını sürdürecek ve bunu gelecek olan hükümet de biliyor zaten."

"CUMHURBAŞKANI KARARIYLA GİZLİCE EK BÜTÇEYE BAŞVURDULAR"

Seçim sonrası meydana gelenlere vurgu yaparak, "Fakat 14 Mayıs’tan sonra artık ilave bütçe gündeme kaçınılmaz olarak gelecek ve hatta ilave bütçeye gizli bir şekilde cumhurbaşkanı kararıyla başvurdular bile. Aynı zamanda Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Zira isterse cumhurbaşkanı kararlarını Resmi Gazete’de yayımlamayabiliyor. Bizden habersiz bütçe hakkı ciddi ihlale uğradı" dedi.

Deprem sonrası tekstil sektörüne büyük darbe! İstihdam kaybı 100 bini buldu!

Kamu İhale Kurumu memur alımı! Detaylar ve başvuru linki burada!

Sağlık Bakanlığı sürpriz bir kararla çok sayıda personel alacak! Son başvuru tarihi 5 Mayıs!