14. Ulusal Turizm Kongresi başladı!
Erciyes Üniversitesi ( ERÜ ) Turizm Fakültesinin ev sahipliğinde düzenlenen 14. Ulusal Turizm Kongresi başladı. Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Türkiye'nin özellikle son yıllarda turizm pastasından ciddi bir pay almaya başladığını söyledi...
Sabancı Kültür Sitesi'nde gerçekleştirilen kongrede konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Türkiye'nin özellikle son yıllarda turizm pastasından ciddi bir pay almaya başladığını söyledi.
Kayseri'nin de turizm açısından pek çok avantaja sahip olduğunu belirten Düzgün, havalimanının şehre bu kadar yakın olduğu çok az şehir bulunduğunu, kente gelen turistlerin uçaktan indikten sonra 15-20 dakika içerisinde Erciyes Kayak Merkezi'ne ulaşabileceklerini kaydetti.
Buna rağmen kentin turizmden gereken payı alamadığını ifade eden Düzgün, "Türkiye'ye yılda 35 milyona yakın turist geliyor ancak bunların sadece yüzde 1'i kentimize geliyor. Zenginliklerimizle daha fazlasını hak ediyoruz. Hemen yanı başımızda milyonların ziyaret ettiği Kapadokya bölgesi bulunuyor. Ciddi bir yönlendirmeyle bu turistleri kentimize çekebiliriz" dedi.
Türkiye'ye gelen turist sayısında artış yaşandığına dikkati çeken Düzgün, "2012 yılı rakamlarına baktığımızda dünyada en çok turist kabul eden ilk 6 ülke arasındayız ancak turizm gelirleri bakımından kişi başı yapılan harcamaya baktığımızda diğer ülkelere göre bir eksikliğimiz var. Turizm dalları ne kadar genişlerse, sahil turizminden kültür, spor, sağlık turizmine ne kadar çok turist yönlendirirsek Türkiye'nin turizm gelirleri de üst sıralara tırmanacaktır. Turizm, sadece gelir olarak da görülmemeli. Dünyanın pek çok yerinden insanın tatil beldelerinde bir araya gelmesi, dünya barışına da hizmet etmektedir çünkü birbirlerini tanıyan, konuşabilen insanların birbirlerine düşman olmaları düşünülemez" diye konuştu.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise Kayseri'nin Kültepe-Kaniş'den başlayan köklü bir tarihe sahip olduğunu, sadece Cumhuriyet Meydanı'nda 5 medeniyetin izlerinin bulunduğunu dile getirdi.
Erciyes Master Planı'na değinen Özhaseki, şunları kaydetti:
"Erciyes Dağı ile ilgili projemiz için Alpler ve İspanya civarında gezmediğimiz kayak merkezi kalmadı. Erciyes'te kayak merkezi tutar mı, küresel ısınma dağı etkiler mi, paralarımız boşa gider mi araştırdık. Bilim adamları, verdikleri raporda küresel ısınmanın burayı etkilemeyeceğini belirtti. Proje safhası 3 yıl sürdü. Dağın tapusu yoktu, önce kaydettirdik, sonra tapusunu çıkardığımız yeri satın aldık. 2010 yılından itibaren tesislerin temelini atmaya başladık, yüzde 80'ini bitirdik. Proje tamamlandığında Erciyes'te bir gecede 6 bin kişi konaklayabilecek, saatte 35 bin kişi kayak yapabilecek. Anadolu şehirlerinin büyük çoğunluğunda bu avantajlar var. Buradaki yöneticilerin ufku genişse, yöneticiler arasında uyum varsa, şehirle ilgili hayalleri varsa bu şehirler alıp başını gidiyor."
ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa da kongrede "Turizmde yenilik" temasının Türk ve yabancı bilim adamlarının yanı sıra sektör temsilcileriyle ele alınacağını belirterek, "İşletmelerin, bireylerin, kurumların yenilikçi yaklaşımla hareket etmesi gerekiyor. Dinamik olmayan ve değişime kapalı olan her şey bir gün kaybetmek durumunda. Türkiye, klişeleşmiş turizm kültüründen, verimi ve karı düşük turizm anlayışından vazgeçmek zorundadır" diye konuştu.
Karamustafa, 8 Aralık'ta sona erecek kongre için 136 bildiri sunulduğunu, bunlardan 86'sının 100 bilim kurulu üyesinin değerlendirmesi sonucu kabul edildiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından kongre, "Destinasyon Markası, İmajı ve Yenilik" konulu oturumla devam etti.
AA