Genel

144 bin yapıda Bina Kimlik Sistemi’ne geçildi! 

Bina Kimlik Sistemi’ne ilişkin değerlendirmeler yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini dile getirerek, bu kapsamda binaların da periyodik bakımlarının yapılmış olacağını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapıların kontrolünü sağlamak için ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdiklerini dile getirdi. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçilmiş olacak. Konu hakkında önemli değerlendirmeler yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Bina Kimlik Sistemi, ülkemizde yapıların QR kod ve RFID (çip) teknolojisiyle etiketlenerek izlenmesi, teknik verilerin online şekilde kullanıcılarla paylaşılmasına imkân sunan coğrafi bilişim sistemleri ile entegresyonlu bir yazılım otomasyon sistemidir. Türkiye'de yapı denetimli olarak tamamlanan her yapının teknik ve genel bilgilerine, Bakanlık tarafından farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem yapı sahibi vatandaşlar tarafından hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri tarafından ulaşılması için geliştirilmiş olan Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması başlıyor git gide yaygınlaşıyor. Toplamda 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildi. Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi yapı içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması amacıyla da belirli periyotlarla kontrollerin yapılacak olması çok önemli. Bu kapsamda yapıların da periyodik bakımları yapılmış olacak” diye konuştu.

DİJİTAL KİMLİK BELGESİ OLUŞTURUYOR

Denetim faaliyetleri sona eren yapılar için kimlik belgesi takıldığını kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yapılar için oluşturulmuş olan dijital kimlik belgeleri, yapıya monte ediliyor. Vatandaşlar, telefonlarından QR kodları okutup o yapı hakkında genel bilgi sahibi olabiliyor. Yapı sakinleri de, e-Devlet üzerinden daha detaylı bilgilere de ulaşabiliyor. Bina kimlik sertifikası ile binaların veri stoğu haline gelmesi amaçlanmakla beraber, verilerin her vatandaşların ulaşabileceği bir kaynak haline getirilmesi de planlanıyor. Söz konusu bu sistem ile statik aykırılıkların önüne geçilecek, bina kat planları gibi teknik verilere ulaşılabilecek, binanın genel verilerine ve binada ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa sürede erişilmesi hayati önem sağlayan verilere de ulaşılabilecek. Ruhsat alınmasından iskân alma sürecine kadar binalarda kullanılmış malzeme bilgilerine de ulaşılabilecek” diye konuştu.

YETKİ BELGELİ EMLAK İŞLETMELERİ DE BU VERİLERE ULAŞABİLECEK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yetki belgeli emlak işletmeleri olarak bina yaşı, kat planı gibi verilere ulaşmayı arzu ettiklerini de dile getiren Mustafa Hakan Özelmacıklı “Bina Kimlik Sistemi’nin e-Devlet, Yapı Denetim Sistemi (YDS), Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi (YAMBİS), Mekânsal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (MAKS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) gibi toplamda 7 farklı sistemle entegre olarak çalışıyor. Bizler de Ticaret Bakanlığı üzerinden yetki belgesi almış toplamda 55 bine yakın emlak işletmesi olarak bu verilere erişim sağlayabilmeyi istiyoruz” diye konuştu.

 

Kentsel dönüşümde yeni yol haritasının hukuki boyutları 9 maddede tüm detaylarıyla!

İstanbul'da kiraların en çok arttığı ve düştüğü ilçeler hangisi?

Ayyüce Türkeş'ten soru: Vatandaş olmak için ev alanların kaç eşine vatandaşlık veriliyor?