28 / 04 / 2024

İstanbul'da kiraların en çok arttığı ve düştüğü ilçeler hangisi?

İstanbul'da kiraların en çok arttığı ve düştüğü ilçeler hangisi?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "İstanbul'da ev bulamadık" açıklaması yeni tartışmaları alevlerken İBB'ye bağlı İPA'nın konut kira fiyatlarına ilişkin raporu dikkat çeken bir gerçeği ortaya koydu.



Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik" açıklaması konut sektöründeki tartışmaları alevlendirdi. 

“İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz.” açıklaması yapan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan konut krizine yönelik yeni tartışmaları alevlendirdi. Gündemde Erkan'ın açıklamaları konuşulmaya devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın raporu dikkat çeken bir gerçeği ortaya koydu.

Söz konusu rapordaki veriler İstanbul için konut krizinin boyutunu gözler önüne serdi. İPA raporuna göre 2019 yılından 2023 yılına kadar sadece beş mahallede kira fiyatları bir miktar geriledi. Diğer 959 mahallede artış yaşandı. Azalma yüzde 0.6 düzeyinde kalırken, yükseliş 13-21 kat arasında değişiyor.

Kiraların düştüğü mahalleler, Çatalca Örencik, Fatih Rüstempaşa ve Oklalı ve Tuzla Anadolu ile Silivri Beyciler. Sözcü yazarı İsmail Saymaz'ın aktardığı raporda kira fiyatlarında en yoğun yükseliş ise Eyüpsultan, Üsküdar, Beykoz, Kağıthane, Başakşehir ve Küçükçekmece’de yaşandı.

Artış oranı Eyüpsultan’da yüzde 213, Üsküdar’da yüzde 195, Kağıthane’de yüzde 198, Başakşehir’de yüzde 184, Beykoz’da yüzde 185 ve Küçükçekmece’de ise yüzde 174 olarak kaydedildi.

 İstanbul da kiraların en çok arttığı ve düştüğü ilçeler hangisi?

KONUT KİRALARININ EN ÇOK ARTTIĞI İLÇELER

İşte 2019-2023 arasında kiralarda en çok artış olan ilçe ve mahalleler:

*Beykoz Riva: 21 kat
*Fatih Molla Hüsrev: 16 kat
*Fatih Küçük Ayasofya: 16 kat
*Kağıthane Hamidiye: 16 kat
*Çekmeköy Nişantepe: 16 kat
*Çekmeköy Sırapınar: 15 kat
*Tuzla Tepeören: 15 kat
*Kartal Atalar: 15 kat
*Sarıyer Uskumruköy: 14 kat
*Üsküdar Çengelköy: 14 kat
*Çekmeköy Ömerli: 14 kat
*Ümraniye Aşağı Dudullu: 14 kat
*Çekmeköy Çatalmeşe: 13 kat
*Çekmeköy Kirazlıdere: 13 kat
*Güngören: 13 kat
*Sancaktepe Eyüpsultan: 13 kat
*Çekmeköy Cumhuriyet: 13 kat
*Pendik Çamlık: 13 kat.

Raporda, kiraların asgari ücrete oranının Ocak 2019 yılında yüzde 80 iken, Temmuz 2023 yılında yüzde 120’nin üzerine olduğu belirtildi.

 İstanbul da kiraların en çok arttığı ve düştüğü ilçeler hangisi?

KONUT STOKU YETERSİZ DEĞİL

Raporda, "Asgari ücret zamlarının kiralardan daha az arttığı görülmektedir. Bu durum yükselen konut kira ve satış fiyatlarına yönelik veriler ve enflasyon değerleri beraber değerlendirildiğinde ortaya çıkan oranlar, İstanbul’da geçinmenin farklı bir boyutu olduğunu gösterir niteliktedir" ifadeleri yer aldı.

Rapora göre kentte konut stokunun yetersiz olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat herkes için erişilebilir konut stoku yetersiz.

Rapordan şöyle denildi: “Bu, konut üretiminin özel sektörün arzına bırakılmış olmasıyla açıklanabilir. Faiz oranlarının yüksekliği, kur dalgalanmaları ve enflasyon göz önünde bulundurulduğunda inşaat maliyetlerinde ciddi artışlar var.”

Mağdur ev sahipleri adalet istiyor! 

Fenercioğlu’nun 2024 hedefi 150 milyon Euro! Kıbrıs'tan sonra  İzmir  projesi geliyor!

Ayyüce Türkeş'ten soru: Vatandaşlık için ev alanların kaç eşine vatandaşlık veriliyor?


Geri Dön