05 / 05 / 2024

1,5 TON ‘ZEHİRLİ’ DENİZ KESTANESİ İTALYA YOLCUSU!

1,5 TON ‘ZEHİRLİ’ DENİZ KESTANESİ İTALYA YOLCUSU!

İstilacı bilinen ve dikenleri 'zehirli' olan deniz kestaneleri avlanarak 1,5 tonu İtalya'ya ihraç edildi.



Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nün (AKSAM), Akdeniz'de ekosisteme zarar veren istilacı türlerle mücadele kapsamında bilimsel bir çalışma başlattı. Yapılan çalışma ile 'Diadema setosum' adlı istilacı ve dikenleri 'zehirli' olan deniz kestanelerinin biyolojisi belirlenmiş olacak. Süveyş Kanalı ve gemilerin balast sularıyla Kızıldeniz ile Hint Okyanusu'ndan Akdeniz'e gelen zehirli deniz kestaneleri, bu çalışma sayesinde ekonomiye kazandırılmış oldu ve balıkçılara deniz kestanesi avı izni verildi.

Av izni neticesinde ilk avlamada tutulan 1,5 ton zehirli deniz kestanesi, İtalya'ya ihraç edildi. Ardından Güney Kore ile bazı Uzak Doğu ülkelerine de numune gönderildi.

İLK 2006'DA TESPİT EDİLDİ

AKSAM Müdürü Serkan Erkan, deniz kestanelerinin son yıllarda 'lesepsiyen' adı verilen istilacı türlerde ciddi artış görüldüğünü belirtti. Erkan, Hint Okyanusu ve Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı aracılığı ile gelen bu istilacı türlerin ilk kez 2006'da tespit edildiğini söyledi.

DENİZ KESTANESİ DİKEN BOYLARI 30 SANTİM

Diken boyları 30 santimi bulan, kolları ve yüzgeçleri bulunmayarak edilgen yapıya sahip olduklarını anlatan Erkan, "Sudaki dalgayla hareket edebiliyorlar. Kıyısal alanda ve genellikle kayalıklarda tutunuyorlar. Bu hayvanın ölümcül bir tehlikesi yok. Sadece dikenlerinde toksik madde var; biraz yakma yapıyor" şeklinde konuştu.

İstilacı türler hakkında çalışma yaptıklarını ve çalışmaların sürdüğünü belirten Erkan, "Mide içeriklerine bakıyoruz. Ne ile beslendiğine, hangi hayvanların bunu yediğine, üreme biyolojilerine bakıyoruz. Ya da hangi dönemde çoğalıyorlar? Göç dönemlerini araştırıyoruz. Şu an popülasyon belirleme çalışmaları sürüyor" diye konuştu.

ETİ’NDEN MAKARNA SOSU YAPILIYOR

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün deniz kestanelerini değerlendirmek için çalışma başlattığını ve başlatılan çalışma kapsamında bazı firmalara av izni verildiğini söyleyen Erkan, "Güney Kore ve Uzak Doğu'da birkaç ülkeye numune gönderildi. Ayrıca ton bazında ilk ihracat da İtalya'ya yapıldı. Bu türün eti, İtalya'da makarna sosunda kullanılıyor. Yalnız vurgulamak isterim; istilacı olan bir türün toplanmasına izin verildi. Doğal olan hiçbir türü toplayıp, satma taraftarı değiliz" açıklamasında bulundu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön