21 / 05 / 2024

16 soruda TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası detayları!

16 soruda TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası detayları!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası" kapsamındaki arsa ve iş yeri başvurularına ilişkin merak edilenleri 16 soruda cevapladı.



5. Sosyal konut başvurusu gerçekleştiren vatandaşlar konut arsasına da başvuru yapabilir mi?

-Vatandaşlar hem konuta hem de konut amaçlı arsaya başvurabilir. Her ikisinin de kurasına katılım sağlayabilir. Eğer ikisi birden çıkarsa birini tercih edebilecek.

6. Konut arsası alan vatandaşlar için sağlanacak imkanlar neler?

-İlk kez vatandaşlara altyapıları ve imarı hazırlanmış, ev yapmaya hazır arsa alternatifiyle düşük gelir grubuna mensup vatandaşlara kentlerin çeperlerinde kendi evlerini yapma imkanı sağlanacak. Bu arsalar, piyasa fiyatlarının çok altında bir bedelle ve faizsiz bir şekilde vatandaşlara sunuluyor. Arsayı alan vatandaşlar, burada belirlenen projeye uygun şekilde ve belirlenen süre içinde kendi evini inşa edecek. Gerekli teknik ve hukuki destekler istisnasız olarak her vatandaşa sunulacak. Konutların inşa sürecinde hak sahiplerine mimari ve mühendislik desteği de verilecek. Ayrıca, yine müşterek parsellerde hak sahiplerinin çoğunluk sağlamaları halinde TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda da her türlü proje desteğini de verecek. Yalnızca arsaları vatandaşa sunmuyor kullanıma hazır hale getirip hak sahibi vatandaşlarımızın hayal ettikleri evi yapabilmeleri adına gerekli teknik destek de veriliyor.

16 soruda TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası detayları!

7. Müşterek ve müstakil konut arsalarının detayları nedir?

-Kurayla vatandaşlara verilecek olan arsalar iki gruptan oluşuyor. İlk grupta 350 ila 500 metrekarelik alanlardan meydana gelen en fazla brüt 150 metrekare konut yapmaya müsait müstakil parsel şeklindeki arsalar, ikinci grupta müşterek parseller yer alıyor. Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığı buradaki konutları yapma hususunda da destek verecek. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı aşmayacak. Müstakil parsellerde de hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini yapabilir. Bu sene aralık ayı itibarıyla planları onaylanmış olan illerde ve ilçelerde hak sahibi belli olan arsaların tapuları verilecek. 2 sene içerisinde etaplar halinde arsaların altyapı çalışmaları tamamlanacak.

8. Konut arsalarında ödemeler nasıl olacak?

-Müstakil parseller, 192 bin 500 TL'den başlayan toplam fiyat ve 1604 TL'den başlayan taksitlerin 10 sene vadeyle faizsiz şekilde ödeneceği bir modelle vatandaşlara satılacak. Hisseli parsellerin ödemesi de 112 bin 500 TL'den başlayan toplam fiyat ve 937 TL'den başlayan taksitlerle yine 10 sene vadeyle ve faizsiz bir olarak yapabilecek.

9. Konut arsası alan ne zaman konut yaptırabilecek?

-Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine arsa tahsis tarihinden itibaren ilk sene içinde (altyapısı tamamlanmış ise) konut inşaatına başlanması, 2 senede nüve kısmının tamamlanması da şart olacak. Müşterek parseller için kura çekimi gerçekleştirildikten sonra tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir sene içinde (altyapısı tamamlanmış ise) konutunu yapmaya başlamaları ve imar planı koşullarına göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 sene içerisinde bitirmeleri de şart olacak.


Geri Dön