17 / 05 / 2024

16 soruda TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası detayları!

16 soruda TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası detayları!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası" kapsamındaki arsa ve iş yeri başvurularına ilişkin merak edilenleri 16 soruda cevapladı.



10. Kura çekilişi ne zaman yapılacak?

-2023 yılının ilk çeyreğine kadar konut ve arsalar için tüm kuraların çekilmesi ve hak sahiplerinin belirlenmesi hedefleniyor.

11. Konut arsasına kimler başvurabilir?

-T.C. vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, belediye sınırları içerisinde ikamet etmek ya da o ilçe nüfusuna kayıtlı olmak (Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden herhangi birisi sınırı içerisinde ikamet etmek ya da ilçe nüfusuna kayıtlı olmak. Diğer belediyelerde de arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içinde ikamet etmek ya da ilçe nüfusuna kayıtlı olmak) başvuru başlangıç tarihi olan 10 Ekim 2022'den önce projenin bulunduğu belediye sınırları içerisinde ikamet etmek ya da aşağıda bildirildiği gibi ilgili nüfusa kayıtlı olmak.

12. 50 bin iş yeri nerelerde inşa edilecek?

-Ülkemizin 7 bölgesinde yer alacak. Proje dahilinde 50 bin iş yeri için ilk etapta başkent Ankara'dan Adana'ya, Erzurum'dan Diyarbakır'a, Kastamonu'dan Konya'ya 29 şehirde 50 ile 200 metrekare büyüklüğünde 10 bin yeni iş yeri inşa edilecek. Küçük ve orta ölçekli sanayici ve esnafın istifadesine sunuluyor.

13. 50 bin iş yerinin ödemeleri nasıl yapılacak?

-50 bin iş yeri 350 bin TL'den başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 TL'den başlayan taksitlerle; 120 ay vadeyle sanayici ve genç girişimcilere sunuluyor. 100 bine yakın ek istihdam sağlanacak böylelikle Türkiye'nin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına hatırı sayılır katkı sunulacak. Tamirat ve imalatla uğraşan küçük işletmelerden oto tamirhanelerine, mobilyacılardan makine üreticilerine kadar onlarca farklı sektörü içerisinde barındıracak bu sanayi/iş yeri alanlarımızla küçük işletmeciye destek olunacak. Kendi işini kurmak isteyen gençler de dükkan ve ofis sahibi olacak.

16 soruda TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası detayları!

14. İş yeri başvuru şartları nedir?

-T.C. vatandaşı olmak, projenin yer aldığı il nüfusuna kayıtlı olmak ya da o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak, Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi, Vergi Levhası ve e-Ticaret yapıldığına dair belgelerden bir tanesine sahip olmak, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde iş yeri bulunmaması.

15. Sosyal konut kampanyasının konut satışı ve kira fiyatlarına etkisi nasıl olacak?

-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2003 başından itibaren üretilen sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte devlet olarak ürettikleri konutlarda oturan vatandaş sayısını da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacak. Yaklaşık olarak 900 milyar TL'lik yatırım değeri olan proje diğer sektörleri de etkileyecek. 2 trilyon TL'den fazla ekonomik hareketliliğe yol açmış olacak. Böylesine devasa bir yatırım ülkenin tamamında ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi, vatandaşların konuta erişimini de kolaylaştırmış olacak. Bu kampanya özel sektör yatırımlarında yol açacağı hareketlilikle değerlendirildiğinde Türkiye'de de konut sahipliği oranını daha da artıracak.

16. TOKİ sosyal konut projelerinin ilk temelleri ne zaman ve nerede atılacak?

-Sosyal konutların ilk temelleri Ankara'nın Sincan ilçesinde atılacak. 25 Ekim tarihinde, Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 17 şehirde toplamda 5 bin konutun temeli atılacak.

Konut maliyetleri katlanıyor! İnşaat maliyet endeksi Ağustos'ta yüzde 116,98 arttı!

TOKİ  Ankara  projesinde son dakika! O ilçeye tam 573 konutluk yeni proje geliyor!

40 soruda TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi 2022!


Geri Dön