04 / 05 / 2024

16 yılda veraset intikali yapılamayan araziler TBMM'de!

16 yılda veraset intikali yapılamayan araziler TBMM'de!

2005-2021 yılları arasında veraset intikali yapılamayan araziler meclis gündemine taşındı. CHP'li Gök, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Levent Gök, 2005-2021 yılları arasında veraset intikali yapılamayan arazilere ilişkin soru önergesi verdi. Gök, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Gök, ''Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz edeyim'' diye konuştu.

Gök, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Üzerinde tarımsal üretim yapılmasına rağmen veraset intikalleri yapılmadığı için Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) dahil edilemeyen arazileri kullanan çiftçilerimiz tarımsal desteklerden faydalanamamaktadır. Çok sayıda mirasçısı bulunan veya mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı uyuşmazlıklar sebebiyle veraset intikali gerçekleşmeyen arazilerde üretim yapan çiftçilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi beklenmektedirler. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve pandemi koşullarında yurttaşlarımızın ülkemize değer katmaya devam eden çiftçilerimiz desteklerden mahrum kalmakta ve üretimden uzaklaşmaktadır. Söz konusu sorun sebebiyle ekilip biçilmeyen arazilerde verim düşüşü meydana gelmekte, aşılamayan bürokratik sorunlar milli servet kaybına yol açmaktadır.''

16 yılda veraset intikali yapılamayan araziler TBMM de!

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün soruları:
1. 2005 - 2021 döneminde veraset intikali yapılamayan tarım arazilerinin dönüm cinsinden büyüklüklerini yıllık temelde açıklar mısınız?

2. 2005 - 2021 döneminde arazilerinin veraset intikalini gerçekleştiremediği için tarımsal desteklerden faydalanamayan çiftçilerimizin sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?

3. 2005 – 2021 döneminde veraset intikali yapılamadığı için ÇKS'ye kayıt olamayan ve tarımsal desteklerden yararlanamadığı için üretimden çekilen çiftçi sayısı ile boş kalan tarımsal arazilerin miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız? 

4. 2005 – 2021 döneminde veraset intikali yapılamayan arazilerde tarımsal üretimin sona ermesinin yarattığı ürün ve gelir kayıplarını yıllık temelde açıklar mısınız?

5. Veraset intikali yapılamayan arazilerde tarımsal üretime devam eden ancak tarım desteklerinden faydalanamayan çiftçilerimizin mağduriyetlerine ilişkin herhangi bir adım atılmamasının sebepleri nelerdir?

6. Çiftçilerimizin veraset intikali sorunlarından kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesi için yürütülen çalışmaları açıklar mısınız? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön