02 / 05 / 2024

17 Ağustos 1999 depreminde neler oldu?

17 Ağustos 1999 depreminde neler oldu?

Sadettin Tantan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın “1999’da hükümet depremin ne olduğunu iki gün sonra bile anlamamıştı” iddiasını o geceyi anlatarak yanıtladı.



Sadettin Tantan,  İzmir  depremi ile Gölcük depreminin kıyas edilemeyeceğini belirtti. İzmir'de 20 bina yıkıldı, Gölcük depreminde 133 bin bina yıkıldı. İzmir'de 115 kişi yaşamını yitirirken, Marmara depreminde 17 bin kişi hayatını kaybetti.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; saha önce AFAD Başkanlığı da yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir depremine müdahaleye ilişkin açıklamalarda bulunurke, “1999 depreminde, deprem olduktan 2 gün sonra devlet olayın ne olduğunu bile anlayamamıştı. Oysa, İzmir'de biz dakikalar sonra depreme müdahale ettik” diye konuştu. 17 Ağustos 1999 depremi sırasında İçişleri Bakanı olan Sadettin Tantan, o gece neler yaşandığını anlattı: 

YERLE BİR OLMUŞ: Deprem olduğunda bakanlık konutundaydım. Hemen kalktım ve taksiyle 10 dakika içinde Bakanlığa gittim. Kocaeli Valisi Menduh Oğuz'la konuştum. Dedi ki ‘TÜPRAŞ'ta yangın var.' Yangın da büyük bir tehlikenin habercisiydi. İstanbul Valiliği'ni aradım, derhal Kocaeli'ye itfaiye gönderilmesini istedim. Sakarya Emniyet Müdür Yardımcısı'na ulaştım ona, ‘Sakarya'da durum nasıl' dedim. Aldığım bilgilere göre şehir depremle yerle bir olmuştu. Zonguldak Valisi'ni aradım. Maden işçilerinin Sakarya'ya, İzmit e gönderilmesini emrettim.

TELEFON KESİLDİ: Yaklaşık 10 dakika sonra telefonlar kesildi. Elde taşınan büyük telsizlerle iletişim kurulmaya başlandı. İki gün sonra Türk Silahlı Kuvvetleri de göreve çağrıldı. Onlar da arama kurtarmada görev aldılar. Bu arada Başbakanlık'ta da çalışmalar yapılıyordu. Deprem konusunda uzman isimlerle, Afet İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden oluşan heyete, yurt dışında çalışan uzmanlar da katkı vermeye başladı.

SAĞLIK EKİPLERİ: Doktor, hemşire, diğer sağlık personeli, ambulanslar deprem bölgesine süratle gönderildi. Çok süratli bir şekilde hükümet müdahale etti.

Türkiye'deki sağlıksız bina sayısı korkutuyor!

İstanbul depremi bugün çok daha yakın!


Geri Dön