23 / 11 / 2024
fuzul

17 Ağustos Depremi'nin 14. yılında depreme karşı acil 7 önlem belirlendi!

17 Ağustos Depremi'nin 14. yılında depreme karşı acil 7 önlem belirlendi!

17 Ağustos 1999 depreminin 14. yılında, kamuoyuna ve tüm sosyal paydaşlara "Risk Almayın, Dünyanızı Karartmayın" mesajı taşıyan manifestoda, olası bir depreme karşı acil önlemler yedi başlık altında toplandı...




17 Ağustos 1999 depreminin 14. yılında, kamuoyuna ve ilgili tüm sosyal paydaşlara "Risk Almayın, Dünyanızı Karartmayın" mesajı taşıyan manifestoda, olası bir depreme karşı acil önlemler, alınması gereken kararlar ve düzenlemeleri yedi başlık altında toplandı. 


Türkiye Deprem Vakfı, İMSAD ve bu örgüte üye 29 derneğin imzasını taşıyan Deprem Manifestosu'nda, Türkiye'de deprem bilincinin yetersiz olmasına ve dayanıksız binalara dikkat çekildi. Acil olarak 'Sivil Deprem Platformu'nun oluşturulması ve 'Deprem Stratejisi Eylem Planı' konusunda katılımcılığın artırılması gerektiğinin vurgulandığı manifestoda, özelikle 'Bina Yönetmeliği' hazırlanmasının önemine dikkat çekildi. 


Kentsel dönüşüm kapsamında yaşanan tereddütlerin giderilmesi bu manifestonun ana maddelerinden birisi olarak yer alırken, deprem ve güvenli yapı bilincinin geliştirilmesi, uygulamacıların eğitimli ve belgeli olması ile güvenli çağdaş binalar yapımına odaklanmak gerektiği manifestonun diğer ana başlıklarını oluşturdu. 


Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Deprem Manifestosu'nun içeriğinin açıklandığı basın toplantısında Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasında inşaat sektörünün üstlendiği rolün önemini vurguladı. 


Depremlerin büyük can kayıplarıyla birlikte ekonomide büyük maliyetler oluşturduğuna dikkat çeken Yetişener, "Bugün burada 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremini sadece anmakla yetinmek istemiyor, hızlı çözümler üretilmesini ve hayata geçirilmesini istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz" dedi. 


Sivil Deprem Platformu oluşturulmalı 


Deprem Stratejisi Eylem Planı konusunda katılımcılık artırılmalı 


Ülkemizde eksik olan bina yönetmeliği hazırlanmalı 


Uygulamacılar eğitimli ve belgeli olmalı 


Kentsel dönüşümde tereddütler giderilmeli 


Güvenli ve çağdaş binalar yapılmalı 


Deprem ve güvenli yapı bilinci oluşturulmalı 


Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Hasan Boduroğlu da, toplantıda yaptığı konuşmada; 1999 Kocaeli depreminin ardından geçen 14 yılda, deprem riskinin azaltılması doğrultusunda çeşitli mevzuat çalışmaları yapıldığını belirterek, depremin her an beklenebilecek doğal bir afet olması nedeniyle acil olarak yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. 


Boduroğlu, deprem riskinin azaltılmasında en önemli eksikliklerden birinin deprem bilincinin yeterince yaratılamaması, diğerinin ise depreme dayanıksız binaların yapılması olduğunu ifade etti. 


İstanbul' da akıllı ve ekolojik yaşam için planlanmış ilk gayrimenkul projesi Bio istanbul, sonbaharda yapılacak konut lansmanı öncesi yoğun ilgi ve talep üzerine bekleme listesindeki misafirlerinin taleplerine ön satış dönemiyle cevap veriyor. 


21. yüzyılın gelişen şehirlerindeki lider pazarlarda sağlık alt yapısı yatırımları gerçekleştiren Bio City Development Company (BCDco) şirketinin vizyonu,  TOKİ  iştiraki olan Emlak Planlama Proje Yönetimi EPP ortaklığı ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ desteği ile Bio İstanbul projesi hayat buluyor. 


İçerisinde dünya standartlarında bir çocuk araştırma hastanesi, yüksek kaliteli iş gücü yaratacak biyomedikal Ar-Ge merkezi, üniversite, okullar, performans sanatları merkezi, mahalle meydanları, sanat merkezleri, doğal peyzajlı parklar, alışveriş caddeleri, ofisler ve yaşam alanlarını barındıran bu ekoşehir, bölgenin yeni şehir merkezi olarak planlanıyor. 


Anayurt Gazetesi


Geri Dön