28 / 04 / 2024

Osman Özdemir: 17 Ağustos depremi unutuldu!

Osman Özdemir: 17 Ağustos depremi unutuldu!

Adıyaman Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Özdemir "itiraf etmemiz gerekiyor ki; 17 Ağustos depremi ne yazık ki unutulmuş, unutturulmuş ve yapılanlar idare-i maslahat'ın ötesine geçememiştir" dedi.



17 Ağustos Depreminden Ders Alınmadı Adıyaman Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Özdemir, "1999 yılının 17 Ağustos gecesinde 45 saniyede yitirdiğimiz on binlerce insanımız ve milyarlarca lira ekonomik kayıplarımızın üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen bugün 17 Ağustos 2014'te itiraf etmemiz gerekiyor ki; deprem ne yazık ki unutulmuş, unutturulmuş ve yapılanlar idare-i maslahat'ın ötesine geçememiştir." dedi. 


Özdemir, "Ülkemiz gündeminden hiç çıkmaması gereken ve unutulduğu an meydana gelen deprem yıkıcı sinsi yüzünü son olarak 2011 yılında meydana gelen Van depremleriyle göstermiş, 1999 yılında meydana gelen depremlerden yeterli dersi çıkarmadığımız gerçeğini bir kez daha en acımasız bir şekilde göstermiştir. 


Ülkemizin jeolojik gerçekliği olarak depremlerle sık sık karşılaşacağımız bilinmesine karşın, deprem gibi bir doğa olayının "asrın felaketine" dönüşmesinin ardından geçen onbeş yıl sonra bugün, yaşadığımız çevrenin afetlere karşı daha güvenli olduğunu söylemek maalesef hala mümkün değildir. 


Son günlerde Karadeniz'den Akdeniz'e, Ege Denizinden Van'a kadar ülkemizin çok geniş bir coğrafyasında meydana gelen depremler, ülkemizin olması gereken can alıcı gündem maddelerinden birisinin deprem olduğu gerçeğini bizlere defalarca hatırlatmaya devam etmektedir." dedi. 


Depremde can kaybına da değinen Özdemir, "Büyüklüğü 7.4 olan bu deprem nedeniyle 17 bin 479 kişi hayatını kaybetmiş, 45 bin 953 kişi yaralanmış, 244 bin 383 civarında konut ve işyeri hasar görmüş, üretim kaybı dahil GSMH üzerindeki olumsuz doğrudan ve dolaylı etkisi yaklaşık 15 milyar ABD Doları olarak hesaplanmıştır. 


17 Ağustos1 999 Marmara depreminin devasa boyutta bir felakete dönüşmesinin temel nedeninin; yeterince mühendislik hizmeti görmemiş depreme dayanaksız yapılar, sağlıksız ve plansız kentleşmeler ile yanlış yerleşim alanlarının belirlenmesi olduğu gerçeği artık herkes tarafından kabul edilmiştir. TMMOB JMO olarak 1999 Depremlerinin 15. Yıl dönümünde, Ülkemizin depreme hazırlık açısından aldığı yolun kısa bir değerlendirmesini sizlerle paylaşmayı gerekli görüyoruz." dedi. 


15 Yıl Nasıl Geçti? 


1999 Depremlerinden bu güne kadar depremlerle ve yapılması gerekenlerle ilgili TBMM dahil bir çok kuruluş tarafından raporlar hazırlanmış, eylem planları oluşturulmuş; Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile bazı ikincil nitelikteki yönetmelik vb alt mevzuatlar çıkarılarak yürürlüğe konulmuştur. Ancak, deprem zararlarının azaltılması yönünde yapılması gerekenleri eksikli de olsa ortaya koyan Ulusal Deprem Konseyi, Deprem Şurası, Kentleşme Şurası (KENTGES) raporları gereği yapılmadan tozlu raflara kaldırılarak unutulmuş, çıkarılan yasalar ise deprem zararlarını azaltma yerine, deprem bahane edilerek siyasi iktidarın rant dağıtımının mevzuatı olmuştur. Sonuçta, geçen 15 yılda sadece bir arpa boyu yol alınabilmiştir. 


Güncel Durum Ülkemizin en temel gündem maddelerinden biri olması gereken deprem, ne yazık ki unutulmuş/unutturulmuş, yapılanlar idare-i maslahat'ın ötesine geçememiştir. 


Çünkü; Afet ve acil durumları daha iyi yönetebilmek ve "risk azaltma odaklı stratejileri hayata geçirmek için kurulan" AFAD, "göçmen sorunlarının yönetimine sıkışmış", "son dönemdeki kurum faaliyetlerinde deprem, sel, heyelan vb afet olayları yer almamıştır. 


Deprem Şûra'sı vb. diğer raporlarda ısrarla vurgulanan Afet. İmar ve Yapı Denetimi gibi Kanunlarının yeniden düzenlenmesi konusunda aradan geçen süre içinde herhangi bir gelişme olmamıştır. 


Adıyaman Günebakış Gazetesi


Geri Dön