06 / 05 / 2024

17 milyon konutun sadece yüzde 34'ü sigortalı!

17 milyon konutun sadece yüzde 34'ü sigortalı!

Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen, Türkiye'de deprem sigortası yaptırma oranları istenilen düzeyin altında kalarak, yüzde 34 olarak gerçekleşti, şu anda İstanbul'da sigortalılık oranı yüzde 45.





Türkiye'de deprem sigortası kapsamına girmesi muhtemel 17 milyon konuttan sadece 5 milyon 836 bini bu güvenceye sahip.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye'de konutlardaki deprem sigortalama bilincini ve hedefleri anlattı. 


Yazıcı, DASK kapsamına giren yaklaşık 17 milyon konut olduğunu aktararak, sigortalı konut sayısının yüzde 34'e karşılık geldiğini, yani her 3 evden 1'inin sigortalı olduğunu söyledi. Bu oranın bazı illerde daha yüksek olduğunu anlatan Yazıcı, illere ve bölgelere göre de farklılık görüldüğünü belirtti. Yazıcı, Batı illerinde sigortalılık oranının daha yüksek olduğunu ifade ederek, İstanbul özelinde şu değerlendirmeyi yaptı:


"Şu anda İstanbul'da sigortalılık oranı yüzde 45, yarısına yakın bir oranı sigortaladık. Sigortalama açısından İstanbul, büyüyen illerden biri. Batı illerindeki oransal büyüklüğü irdelediğimiz zaman, bunun birkaç sebebi olduğunu görüyoruz. Duyarlılık faaliyetlerine çok daha hızlı reaksiyon veriliyor. Farkındalığı artırmak için faaliyetler yapıyoruz ve bunlara daha çabuk cevap veriliyor. Gelir düzeyinin yüksek olması da bunda etkilidir. Kontrol sistemine takılma olasılığı büyükşehirlerde daha yüksek. Çünkü işlem sayısı daha fazla."


 


- Son bir yılda yüzde 48'lik artış


 


DASK Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, yıllara göre sigortalılık oranında yaşanan değişimlere değindi. En çarpıcı sıçramanın son bir yılda yaşandığını kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:


"2012 Ağustos ile 2013 Ağustos arasında sigortalama oranında yüzde 48'lik bir artış oldu. Son bir yılda ne oldu derseniz. Afet Sigortaları Kanunu yürürlüğe girdi. Mayıs ayında TBMM'de kabul edildi 18 Ağustos'ta da yürürlüğe girdi. Dolayısıyla bu bir yılda böyle bir artış yakaladık.  Geçen yıl ise söz konusu artış yüzde 28.5 olmuştu. Bir önceki 5 yılı baz alarak konuşmak gerekirse, yıllık yüzde 8 gibi bir artış oranına sahiptik. Geçen yıl ve son bir yılda yaşanan artışta ilave kontrol mekanizmaları çok etkili oldu."


 


- "Deprem sigortasında önemli bir bilinç oluştu"


 


Sigortalamada halkın bilinçlenme seyrinin umut verici olduğunu belirten Yazıcı, adının zorunlu deprem sigortası olmasına karşın kimsenin zorlamaya maruz kalmadığının altını çizdi.


Yazıcı, özellikle tapu ve abonelik işlemlerinde sigorta zorunluluğunun getirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak, "Konutlarda tapu, kredi, su ve elektrik aboneliği işlemlerinde bunu kontrol ediyoruz. Onun dışında en büyük müeyyide bir hasar durumunda sigortasız kalmak. Hal böyleyken bu kontroller tek başına da yeterli değil. Fakat deprem sigortası konusunda önemli bir bilinç oluştu" ifadelerini kullandı. 


Kuruluştan beri 13 yıllık bir sürenin geride kaldığını anımsatan Yazıcı, zorunlu deprem sigortasının ilk akla gelen sigorta türü olduğunu söyledi. Yazıcı, ulaşılan sigortalama rakamlarının yeterli olmadığını fakat artıştaki oranın umut verici olduğunu kaydederek, ülke genelindeki bilinçlenmeye dikkati çekti. Hedeflerinin 2017'de 10 milyon konutu bu güvenceye kavuşturmak olduğunu belirten Yazıcı, kemikleşmiş bir abone topluluğuna da kavuştuklarını anlattı. Yazıcı, sigortaların her yıl yenilenmesi gerektiğini anımsatarak, söz konusu kurumlarda işlem görmeyen konutlarda sigortalamanın ihmal edilebildiğini söyledi. Yenileme konusunda aktif bir şekilde çalışma yaptıklarını kaydeden Yazıcı, çağrı merkezlerinden vatandaşların aranarak sigorta yenileme hususunda hatırlatmalar yaptıklarını anlattı. Yazıcı, acentleri de uyardıklarını ifade ederek, söz konusu aktif takibin önümüzdeki dönemde daha da artırılacağını belirtti.


 


- DASK, 13 yılda 415 depremde 155 milyon TL ödedi


 


Yazıcı, DASK'ın 13 yıldır faaliyette bulunduğunu hatırlatarak, "415 depremde hasar ödemesi gerçekleştirdik. Bu süre içinde Van'daki en büyük deprem oldu. Bu deprem bölgelerinde, sigortalılık oranı yüksek olmadığından büyük ödemeler yapamadık. Bugüne kadar ödeme yapılan kişi sayısı 20 bin 570, ödenen rakam da 155 milyon TL. Bunun 121 miyon TL'si Van'da gerçekleştirildi" diye konuştu.


Van'da sigortalılık oranının depremden önce yüzde 9 civarında olduğu bilgini veren Yazıcı, sigortalama oranını yüzde 100 olsaydı ödeyecekleri tahmini rakamın 1 milyar TL olacağını söyledi.


- Olası depremde DASK'ın ödeme gücü 7.2 milyar TL


Yazıcı, DASK'ın ödeme potansiyelinin sürekli arttığını belirterek, mevcut ödeme kapasitesi hakkında şu bilgileri verdi:


"Şu anda tek bir depremde 7.2 milyar TL ödeme gücümüz var. Bunun arkasında çok önemli risk analizleri var. DASK'ın portföyüne isabet edebilecek en büyük deprem senaryolarından bu rakamlara ulaşılıyor.  Risk ve sigortalı sayısı arttıkça biz bu rakamı daha da artırıyoruz.  Bu rakamın üçte biri öz kaynaklarımızdan elde ediliyor. Geriye kalan ise sermaye piyasalarından risk transferi yoluyla sağlanıyor. Bu sene ilk defa sermaye piyasalarına cat bond (afet bonosu) ihracı yaptık. Türkiye'de bu bir ilk. Bu sayede 400 milyon dolar ilave kapasite sağladık. DASK, bu hasarları öder mi konusunda hiç bir risk yok."


Sigortalamada gelinen noktayı ümit verici olarak niteleyen Yazıcı, kanunun son derece faydalı olduğunu ve olumlu sonuçlar verdiğini aktardı. Yazıcı, kurumların yanı sıra vatandaşların da buna sahip çıktığını ifade ederek, ülke genelinde yüzde 60'lık bir sigortalama hedefi belirlediklerini söyledi.


 


AA


Geri Dön