Ülke genelinde 6-7 milyon riskli bina var: Sadece yüzde 4'ü kadar rantı yüksek yerler yenilendi!
Adana’da İMO ve büyükşehir belediyesinin gerçekleştirdiği Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu’nda, 10 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyonunun riskli yapı statüsünde olduğuna ve sadece yüzde 3-4'üne denk gelen yüksek rantlı yerlerin yenilendiğine dikkat çekildi. İşte o açıklamalar...
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “İnşaat / Deprem Mühendisliği Açısından Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu” bugün başladı. 3 gün devam edecek olan sempozyum ile, depremleri ve meydana getirdikleri etkileri inşaat, deprem mühendisliği açısından tüm tarafları ile ele alınması, yayınlayacağı sonuç deklarasyonu ile geleceğe ilişkin tavsiyeler verilmesi amaçlanıyor.
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; sempozyumun açılış konuşmaları; İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, Sempozyum Danışma Kurlu Başkanı Mehmet Nuray Aydınoğlu, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan tarafından gerçekleştirildi.
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur gerek merkezi gerekse yerel yönetimler tarafından 1999 Marmara Depreminin milat şekilde kabul edilmesine karşın, niteliksiz yapılaşmanın yenilenmesinin ağır aksak sürdüğüne dikkat çekti.
Aksungur, konuya ilişkin açıklamasında "İnsanların depreme dirençli konutlarda barınma sorunu yeterince karşılanmayınca, 6 Şubat 2023 saat 4.17 ve sonrası depremlerde; ülkenin yakın tarihinde görülmemiş bir yıkım ve can kaybı ile karşı karşıya kaldık. Bu sonuca kadar çıkarılmış olan imar affı, imar barışı da yıkımlardaki tuz biber oldu. Depremi afet haline getiren, dayanıklı olmayan binalar" ifadelerini kullandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç de ülkemizde var olan yapı stokunun büyük çoğunluğunun, deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmediğinin altını çizdi.
Yüzgeç, yaptığı açıklamasında "TBMM’nin İzmir Depremi sonrası kurduğu Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye’de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon kadarı kısmi riskli yapı statüsünde yer alıyor. Bu risk ortadan kaldırılmadığı ya da düşürülmesi sürece ülkemiz büyük yıkımlarla defalarca yüzleşeceği gibi, depremlerin ardından yapılacak müdahalelerde de yetersiz kalacak" diye konuştu.
RANTI YÜKSEK BÖLGELER YENİLENDİ
TBMM’nin 6 Şubat depremlerine ilişkin çıkarmış olduğu Mayıs 2023 tarihli raporundan anlaşıldığı üzere, son 11 sene içinde ülke genelinde sadece 238 bin civarında riskli yapının dönüştürüldüğüne vurgu yapan Yüzgeç, "Yani 2012'den bu güne riskli olduğu varsayılan yapı miktarının sadece yüzde 3-4 seviyesindeki kısmı yenilenebildi. Kaldı ki yapılan kentsel dönüşüm uygulamalarının doğruluğu ve sağlıklılığı şüphe götürür niteliktedir" ifadelerini kullandı.
Yüzgeç, riskli yapı ya da riskli bölge tespiti yapılmadan uygulanan kentsel dönüşümlerin yalnızca rantı yüksek bölgelerle sınırlı kaldığını dile getirdi.
Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm 5. Etap'ta tapu dağıtımı ve anahtar teslimi yapıldı!
Kredi faizleri düşmezse, ev fiyatları ne olur?
Konut kredisi kullanımında son dakika! TCMB o rakamları açıkladı!