29 / 04 / 2024

1936'da devrim gibi karar! Hazine zarar etmeyecek! Gayrimenkul devir işlerinde doğacak zarar müşteriye ait!

1936'da devrim gibi karar! Hazine zarar etmeyecek! Gayrimenkul devir işlerinde doğacak zarar müşteriye ait!

1936 yılında açık artırma ve eksiltme kanunun 26. maddesinin beşinci fıkrasında yazılı hazine kararına göre  satılan gayrimenkullerin devrinde müşterinin vazgeçmesi durumunda birinci ve ikinci ihale bedeli arasındaki fark müşteriden alınmasına karar verilmiş.



1936 yılında açık artırma ile satın gayrimenkul satışlarında müşterilerin vazgeçmesi halinde edilen zararhazine tarafından karşılanıyordu. Fakat hazinen daha fazla zarar etmemesi için gayrimenkul devir işlemlerinde vazgeçilmesi halinde, birinci ihale bedeli ile ikinci ihale bedeli arasındaki fark ilk müşteriden alınmasına karar verildi. 

Söz konusu haber 19 Ocak 1936 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde ''Hazine zarar etmeyecek
Gayrimenkulün ferağından doğacak zarar müşteriye ait olacak'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Hazine zarar etmeyecek
Gayrimenkulün ferağından doğacak zarar müşteriye ait olacak2490 Numaralı arttırma ve eksiltme kanununun 26 inci maddesinin beşinci fıkrasında yazılı hazine zararı hakkında Maliye Vekaletinden valiliğe bir bildirim gelmiştir'

Satılan gayrimenkulün ferağından evvel müşteri vazgeçtiği takdirde ikinci defa yapılacak satışlarda birinci ihale bedeli ile ikinci ihale bedeli arasında fark hasıl olduğu takdirde bu farkın ikinci müşteriden aranacağına dair sarih bir kayt bulunmadığından ilk müşteriden bu farkın aranması cihetine gidilememekte idi.

Gelen bildirimde satıştan hazineye zarar gelmişse bu farkın hükmen müşteriden tahsil edileceği bildirilmiştir. Hususi mevzuatta bu hususta hüküm bulunmasa bile iki bedel arasındaki fark hazine için bir zarar teşkil ettiği muhakkak olup irad kaydedilen teminat bu zararı karşılamıyacak miktarda olursa umumi hükümler dairesinde zararın tazmini temin edilecektir.

Kanunun 26 ve 49 uncu maddelerindeki emval haricinde her ne suretle olursa olsun müteahhit tarafından mukavelenin infisahına sebebiyet verildiği takdirde yapılacak muameleye ait hükümler 51'nci maddeye göre tatbik edilecektir.
 

1941'de kiralar hakkında yeni karar! Yeni yapılan konutlar için kira düzenlemesi!

1952'de vali denetimde! Koşuyolu ve Bağlarbaşı'ndaki belediye ucuz evleri kontrol edilmiş!

Geri Dön