28 / 04 / 2024

1937 yılında tarihi medreseler müze olacak!

1937 yılında tarihi medreseler müze olacak!

1937 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlayan Prost, İstanbul'daki eski medreseler üzerinde tetkikler yapıyormuş. Medreseleri tarihi kıymetlerine göre sınıflara ayıran Prost, tarihi medreselerin bir kısmının müze olmasını düşünmüş.



1937 yılında tarihi medreseler müze olacak!


Tarihi kıymeti olan medreseler müze haline konacak


Muhafazasına lüzum görülmeyen medreseler bir heyet tarafından tespit edilecek


    Dahiliye Vekaleti tarafından verilen bir emir üzerine, şimdiye kadar İdarei Hususiye tarafından kiraya verilen eski medreselerin kiralanamayacağını yazmıştık. 

    Haber aldığımıza göre İstanbul'daki tarihi abideleri tetkik eden şehircilik mütehassısı M. Prost, eski medreseler üzerinde durmuştur. Mütehassıs, ilk önce medrese binalarını, mimari kıymetleri itibarıyla sınıflara ayırmış, bundan sonra şehrin tarihi hakkında verilen malumata göre medreseleri ikinci bir tetkike tabi tutmuştur.

    Maamafih, mütehassıs tam hükmünü vermek için her medrese binası hakkında tetkikatını derinleştirmek mecburiyetini hissetmiştir. M. Prost'e bu sefer şehrimize döndükten sonra bu bahis etrafındaki tetkikatını ikmal edecektir. Bundan sonra muhafaza edilecek olan medreselerle, muhafazasına lüzum görülmeyen medreseler tespit edilecektir. 

    Çok büyük tarihi kıymeti olan bir kısım medreselere eski devrin eşya eserleri konarak bunların bir nevi müze halinde muhafaza edilmesi düşünülmektedir.


Akşam 15 Şubat 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön