29 / 04 / 2024

1939'da Karadeniz Çatalağzı limanı 12 milyon liraya mal olacakmış!

1939'da Karadeniz Çatalağzı limanı 12 milyon liraya mal olacakmış!

Karadeniz'de inşa edilmesi planlanan Çatalağzı limanı için 12 milyon lira harcanmış. 1939'da Söz konusu proje için İngiliz Kredisi temin edilmiş...



1939'da Karadeniz'de inşa edilmesi planlanan Çatalağzı limanı için İngiliz Kredisi temin edilmesi planlanmış. Bu noktada bölgeye 900 metre uzunluğunda dalgakıranı da bulunan liman inşa edilmesi düşünülmüş.

Sabah Gazetesi'nin 1939 yılındaki haberinde yapılması planlanan proje için 12,5 milyon TL'ye ihtiyaç varmış. İşte o gazete haberi...

1939 da Karadeniz Çatalağzı limanı 12 milyon liraya mal olacakmış!

Çatalağzı İçin 12 Milyon Lira Harcanacak

Bu Para İngiliz Kredisi İle Temin Edilecek

Karadenizde inşa edilecek büyük limanın yerini kararlaştırmak üzere İngiliz mütehasısları ve Nafia Vekaleti tarafından yapılan tetkikler bitirilmiştir.

Limanın Çatalağzı'nda inşası kararlaştırılmıştır. İngiliz mü- tehasısları bir proje hazırlamışlardır. Çatalağzı'nın dış tarafına 900 metre uzunluğundan bir mendirek inşa edilecektir. Bu mendireğin üzerinde dekovil hatları bulunacak ve mendireğin iç tarafına vapurlar yanaşacaktır.

Bu liman kısmı temizlenip derinleştirilecek ve etrafına iki sıra rıhtım yapılacak, buralara da vapurlar yanaşacaktır.

Bu mendireğin karşı tarafına 600 metrelik ikinci bir mendirek daha inşa edilecek ve bu mendirek büyük olandan daha fazla limana doğru olacaktır. Bu suretle fırtınalı havalarda vapurların kolayca limana girip çıkmaları temin edilecektir.

Bütün bu tesisat ve liman inşası 12,5 milyon liraya çıkacak tır. Bu para İngilizlerin açtığı krediden temin edilecektir.

Çatalağzı limanı hem kömür ocaklarına ve hem de Karabük fabrikalarına bir kapı olacaktır. İnşaata Sonbaharda başlanması mukarrerdir. Meclis açılır açıl maz Nafia Vekaleti tarafından tahsisat istenecektir.

SABAH 1939

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

Diyarbakır'daki Atatürk Köşkü 1937 yılında belediye tarafından satın alınmış!


Geri Dön