30 / 04 / 2024

1940 yılı imar planına göre İstanbul'da 300 ilkokul binası yapılacakmış!

1940 yılı imar planına göre İstanbul'da 300 ilkokul binası yapılacakmış!

1940 yılında İlkokul binaları İstanbul'da uygulanacak şehir planına göre tanzim edilecekmiş. 1940 yılında İstanbul'un ilkokul ihtiyacı, hazırlanan raporda 300 taneymiş. Bu okullar Eyüp, Fatih, Beşiktaş ve Beyoğlu'nda inşa edilecekmiş.



İlk mektepler şehir planına göre tanzim ediliyor.

Yeniden 300 mektep yapılacak.


İstanbul'un yeni imar planında okulların yerlerini tesbit etmek üzere Maarif Müdürlüğü'nden bir plan hazırlanması ve hangi semtlerde okula ihtiyaç olduğunun tesbiti istenmişti. Maarif Müdürlüğü'nün başkanlığı altında toplanan bir heyet plan hazırlamıştır.

Hazırlanan planda okullar İstanbul ve Anadolu ciheti olmak üzere ikiye ve İstanbul ciheti de Beyoğlu ve İstanbul olmak üzere gene iki bölgeye ayrılmıştır


Mevcut okulların bazıları planda yeni yerlere nakil nakledilecektir. Fakat bu nakil pek cuzi olacaktır. Plana göre İstanbul'un muhtelif semtlerinde şimdilik, yeniden 75 ilkokul inşası düşünülmektedir. Bunlar sırasıyla; Eyüp'te 7, Eminönü kazasında 13, Fatih'te 26, Beşiktaş'ta 10, Beyoğlu'nda 19'dur. Ayrıca İstanbul'un Anadolu cihetinin mektep sayısı tesbit edilmektedir. İstanbul'da yeni imar planına göre 300 ilkokul binası inşa edilecektir. Bundan başka orta tedrisat ve sanat müesseselerinin planları da bir kaç güne kadar hazırlanacaktır.


Vakit Gazetesi 25 Şubat 1940


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön