27 / 12 / 2024

Konut Eğilimleri Araştırması'na göre en çok tercih edilen ilçe Üsküdar!

Konut Eğilimleri Araştırması'na göre en çok tercih edilen ilçe Üsküdar!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Halkı Konut Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre, İstanbul'da ikamet edenlerin yaşamayı en fazla istediği ilçelerin başında Üsküdar geliyor. Adalar, Çatalca ve Silivri daha az tercih edilen ilçeler arasında...




İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Halkı Konut Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre, İstanbul'da ikamet edenlerin yaşamayı en fazla istediği ilçelerin başında Üsküdar geliyor. Buna karşın Adalar, Çatalca ve Silivri gibi merkeze uzak ilçeler daha az tercih ediliyor. İkamet edilen binanın yaşının 13 yıldan fazla olduğunu beyan eden kişilerin oranı ise yüzde 63.7 oldu. 


İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Halkı JLKonut Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre, İstanbul'da ikamet edenlerin yaşamayı en fazla istediği ilçelerin başında Üsküdar gelirken, Adalar, Çatalca ve Silivri gibi merkeze uzak ilçeler daha az tercih ediliyor. 


Araştırma sonuçları, İstanbul'da yaşayan bireylerin yüzde 93.7'sinin apartman tarzı büyük yapılardan hoşlanmadığını gösteriyor. 

İkamet edilen binanın yaşının 13 yıldan fazla olduğunu beyan eden kişilerin oranı ise yüzde 63.7 oldu. 


İstanbul'da yaşayanların yüzde 70.8'inin 'İstanbul'un en önemli sorunu nedir?' sorusuna verdiği yanıt, 'Trafik ve ulaşım' olurken, şehrin yapısıyla ilgili en çok rahatsızlık duyulan konuların başında da yüzde 7.6 ile otopark sorunu geliyor. 


Otopark en büyük sorun 


Çevresinde otopark bulunan konutların oranı yüzde 21 olurken, İstanbul yaşam koşullarına göre yüzde 80'lere varan otopark eksikliğinin, şehrin yaşamsal karmaşasına büyük etki ettiği düşünülüyor. 


Diğer yandan yüzde 45 çocuk parkı ve yüzde 55.5 yeşil alan eksikliğinin de şehirde yaşamsal alan için sıkıntı oluşturan diğer unsurlar olduğu belirtiliyor. 


Kişilerin yüzde 64.3'ünün kira ödemediği istanbul'da, ikamet edilen çevrenin güvenli olduğunu söyleyen yüzde 66.3'lük bir kesim varken, güvenli olmadığını beyan eden bireylerin oranı ise yüzde 33.7 şeklinde oldu. Araştırmanın sonuçları İstanbul'da binaların yüzde 63.7'sinin depreme hazır olmadığını da ortaya koyuyor. 


Konuta ilişkin şikayetlerde ilk sırada yüzde 35.2 ile 'konutun eski olması' gelirken, binaların ortalama kat sayısının 5, daire sayısının ise 10 olduğu belirlendi. İkamet edilen binanın yaşının 13 yıldan az olduğunu beyan eden kişilerin oranı yüzde 36.3 iken, bu oran binaların yüzde 63.7'sinin 1999 Gölcük depreminin öncesinde inşa edildiğini ve İstanbul'un depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu gösteriyor. 

İstanbul'da büyüklüğü 100 metrekarenin altında kalan konutların oranı yüzde 48.5 olurken, konutların yüzde 51.5'inin 100 metrekarenin üzerinde bir alana sahip. 


Bireylerin en çok ikamet etmek istediği ilçelerin başında yüzde 7.4'le Üsküdar gelirken, diğer ilçelerin tercih edilme oranları şu şekilde gerçekleşti: Kadıköy yüzde 6.1, Fatih yüzde 4.7, Bakırköy yüzde 4.4, Bahçelievler yüzde 4.3, Beşiktaş yüzde 4.2, Sarıyer yüzde 3.8, Ümraniye yüzde 3.5, Beykoz yüzde 3.2, Maltepe yüzde 3.2, Küçııkçekmece yüzde 3.1. 


Yüzde 0,2 ile Adalar, yüzde 0,4 ile Çatalca ve yüzde 0,9 ile Silivri gibi merkeze uzak ilçeler ise ikamet için en az tercih edilen merkezler oldu. 



Ekonomist MORTGAGE Market


Geri Dön