28 / 04 / 2024

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında, İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek. 



İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde yapı yollar kanunu hükümlerine göre, planı yapılmayan veya istilmakı olan arsalara bina inşaasına izin verilmiyormuş. Yaılan değişiklikle birlikte yeni istimlak kanundan artık arsalara birer katlı binaların dikilmesine izin verilmiş. 

Söz konusu haber 3 Ocak 1940 yılında Vatan Gazetesi'nin manşetinde '' İstimlak kanununda bir tadil. İleride istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

İstimlak kanununda bir tadil. İleride istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek

İstanbul Belediyesine alt muhtelif işler etrafında Dahiliye Vekaletile temas etmek üzere Ankaraya giden Belediye Reis mus- vini B. Rifat Yenal'ın reisliği altındaki he-yetin döndüğünü yazmıştık. Heyetin görüştüğü işler arasında İstimlak kanununun 11 inci maddesinin tadili talebi vardır.

Kanunun bu maddesine göre Yapı, yollar kanunu hükümlerine göre, planı yapılmayan veya istimlaki lazımgelen arsalara blna inşası menedilmektedir. Halbuki, Belediye, imar planı mucibince her sahayı birden istimlåk edemiyeceğinden ve buna Be- lediye varidatı da müsaade etmediğinden, Belediye ne fatimlåk ediyor, ne de ingaata müsaade veriyordu.

Şimdi Belediye: hükümete yaptığı teklifte bu maddenin tadilile ileride istimiäk edilecek bu gibi sahalarda birer kath bina Inşa edilmesi için İstimlak kanununun 11'inci maddesinin tadilini rica etmiştir. Bu talep kabul edilmiştir. Bir layiha hazırlanarak Meclise verilecektir.''

1935 yılında yol vergisi 6 liradan 4 liraya düşürülmüş!

1957 yılında İETT çalışanları için Şişli'ye site yapılmış!

 


Geri Dön