06 / 07 / 2024

1941 yılında kiralık yazlık ev oyunu! Ev yok demişler, oda oda kiralamışlar...

1941 yılında kiralık yazlık ev oyunu! Ev yok demişler, oda oda kiralamışlar...

1941 yılında vatandaşlar kiralık yazlık ev bulmakta zorluk yaşamış. Emlakçı emlakçı gezen vatandaşlar boş gördükleri evleri kiralamak istediklerinde 'dolu' yanıtını almışlar. İşte 1941'de emlakçıların kiralık yazlık ev oyunu...



1941 yılında emlakçılar yaz mevsimini fırsata çevirerek, ev sahiplerinden kiralamak için aldıkları evleri yazlıkçılara oda oda kiraya vermiş. Bu bir iddia değil, 1941 yılında bir vatadaş anlatmış.

1941'de yazlık ev kiralamak isteyen bir vatandaş, özellikle Feneryolu, Kızıltoprak ve Acıbadem taraflarında kiralık müstakil ev ve köşk bulmanın imkansız olduğunu anlatmış. 

Boş olarak gördükleri evi kiralamak isteyenlere 'ev dolu' yanıtını veren emlakçılar, evleri ve köşkleri oda da kiralaya veriyormuş. 

KİRALIK BİR ODA 25 LİRA!

Emlakçılar, mülk sahiplerinin de bilgisi dahilinde yaptıkları bu kiralama oyunu için oda başına 25 lira alıyormuş. Altı aylığına 450 lira, bir seneliğine 900 lira istenen evler vatandaşı şaşkına çevirmiş.

Söz konusu haber 22 Nisan 1941 yılında ''Yazlıklarda kira ihtikarı' başlığı ile Vatan Gazetesi'nde yer almış. İşte o haber...

1941 yılında kiralık yazlık ev oyunu! Ev yok demişler, oda oda kiralamışlar...

Yazlıklarda Kira ihtikarı

Sayfiyelerde başlıyan kira ihtikärı, göze batacak bir şekil almıştır. Dün matbaamıza gelen bir vatandaş, pazar günlü Kızıltoprak, Feneryolu ve Acıbadem taraflarında gördüklerini su suretle hikâye etmiştir:

Bu semtlerde müstakil ev ve köşk bulmak ve tutmak imkânı yoktur. Her boş görülen yer için tutulduğu cevabı almmakta ve bu işte açık göz tellallar tarafından gizli roller oynanmaktadır.

Bunlar, sahipleri ile uyuştukları ev ve köşkleri oda oda kiraya vermekte ve herhangi bir köşkün zemin katında bulunan bir odaya mahiye yirmi beş lira istemek gibi işitilmemiş bir insafsızlık gös termektedirler. Mülk sahipleri de insafsızlık hususunda tellallardan hiç aşağı kalmamaktadır.

Kuyubaşı'nda üç odalı bir köşe katının altı aylığına 450, Acıbadem'de dört odalt müstakil bir köşkün bir seneliğine 900 lira istenildiğini görünce hayal kırıklığına uğradım ve bu muhitlerden uzaklaştım.

Haber aldığımıza göre, ev sahipleri fiyat füzerine uyuştukları kiracılara icar bedelinin dörtte birini kontrata dercettirmek teklifini yapmakta ve bu suretle işledikleri ihtikar suçunu ortadan kaldırmaktadır.

1941'de Boğaz'daki evler için yeni imar kararı alınmış: Bitişik ve iki kattan fazla olmayacak!

1941 yılında Mecidiyeköy'e yapılacak stadyum için çalışmalar başlamış!

Geri Dön