23 / 12 / 2024

1941 yılında Surp Agop Mezarlığı sahası satılacak!

1941 yılında Surp Agop Mezarlığı sahası satılacak!

1941 yılında İstanbul Belediyesi, istimlak ettiği Surp Agop Mezarlığı sahasını satmaya başlayacakmış. Toplam 9 blok alan olarak, her blok bin 610 metrekare, satılacak arsaların metrekaresine 150 lira değer biçilmiş.



1941 yılında Surp Agop Mezarlığı sahası satılacak!


Surp Agop sahası satılmaya başlanıyor


Bütün sahanın 2.5 - 3 milyon liradan fazla temin edeceği tahmin olunuyor


     İstanbul Belediyesi, eski Surp Agop Mezarlığı sahasını parçalayarak satılığa çıkardı. İstanbul'un en kıymetli ve şerefli bir yerinde bulunan bu geniş arazi, ileride şehrin en güzel ve mamur bir semti olacaktır. 

     Belediye, bu sahanın kıymetini göz önüne alarak şehrin imarı bakımından burada yapılacak binaların üslubuna da ehemmiyet vermiş ve güzel bir plan hazırlamıştır. Şehircilik mütehassısı B. Prost ile Belediye İmar Müdürlüğü'nün meydana getirdiği bu plan ince bir zevkin mahsulüdür. 

     Bu hususta (Akşam) okuyucularına faydalı olabilmek üzere İmar Müdürü Mühendis B. Hüsnü Keseroğlu'ndan malumat rica ettim. B. Hüsnü, sahanın planı üzerinden bana şu izahata verdi: 

     - Satılığa çıkarılan saha, Dağcılık Kulübü'nün karşı yakasındaki köşeden başlayarak Sipahi Ocağı önüne kadar devam eden bir sıra arsadan mürekkeptir. Bu arsalara bina inşa edilecektir. Arsaların arkasında inşaat yapılmayacak ve buraları, Taksim'de yeni açılan meydanın önündeki mermer merpenle çıkarılan eski Taksim Kışlası sahasındaki İnönü Gezisi'nin devamını teşkil edecektir. İnönü Gezisi, Taksim Kışlası arasından ve Taksim Bahçesi'nden sonra bahçe ile Surp Agop sahası arasındaki yolun üzerinden bir köprü ile geçecektir. 

     Satılığa çıkarılan arsaların arkası yeşil bir saha halinde tarh ve tanzim edileceğinden buranın güzelliğine bilhassa ehemmiyet verilmiştir.

     Yeşil saha arasından geçen ve satılığa çıkarılan arsalar, dokuz bloktan mürekkeptir. Her blokta müstakil inşaat yapılacak iki arsadan ibarettir ki satılacak arsaların yekunu 18 parça demek oluyor. Bu on sekiz parçadan her birinin yüzleri 23, derinlikleri 35 metredir. Her arsanın yüzden 8 metrelik kısmı, derinliği boyunca ve inşaat yapılmamak üzere, bahçe halinde kullanılacak şekilde boş ve serbest bırakılacak ve iki blok arasında 16 metre genişliği de bir bahçe bırakılmış olacaktır.

     Blokların arasındaki bu 16 metrelik genişlik, binaların birbirine bitişik ve zincirleme halinde devamına meydan vermeyecek ve bu suretle bu yeni semtin güzelliği temin edilecektir. 

     İki parçadan ibaret 9 blokun arkasında 5 metre genişliğinde ayrıca bir bahçe, bahçeden sonrada yeşil saha ve İnönü Gezisi bulunacaktır. 

     Binaların cephelerine gelince: Zemin katı, ticaret müesseselerine tahsil edilecek -ve Yenipostahane binasının karşı sırasında yapılan yeni Valide Han'ında olduğu gibi- portikli, yani alt kısmı sütunlu olacaktır. Bu portikli katta bulunacak mağazalar, vitrinlerinde göze çirkin görünmeyecek eşyaların teşhiri için kumaş, ıtriyat, lüks pastacı, otomobil ticarethanesi gibi müesseselere kiralanacaktır. 

     Sütunların üzeri kapalı olacak ve pergole denilen çiçekler sarılı bir çardak bulunacaktır. Zemin katını teşkil eden bu ticaret kısmı 5.5 metre yüksekliğinde olacak ve bunun üzerindeki binalar, beş katı htiva edecektir, bina zeminle beraber 6 kattan ibaret olacak demektir.

     Bir blokta bulunacak iki bina hariçten bir bina şeklini verecek uslüp ve tarzda olacaktır. Diğer bloktaki binalar da aykırı bir manzara teşkil etmemek üzere aynı mimari tarzında olacaktır.''

     Satılacak arsaların her metrekaresine 150 lira kıymet konmuştur. Her blok 1610 metrekaredir. 150 liradan 241.500 lira etmektedir. Bir blok iki parça olduğuna göre, bir parça için tahmin edilen kıymet 120.750 liradır. 9 blok, yani bütün saha için tahmin edilen kıymet 2.173.500 lira etmektedir. İlk blokun satılmasına kanunuevvel ortasında başlanacaktır. Artırma neticesinde fiyatların daha çok yükseleceği muhakkak görülüyor. 

     B. Hüsnü'nün yukarıdaki izahatında tahsis ettiği 9 blok arsadan ilk satılacak parça, Dağcılık Kulübü karşısındaki köşeden başlayacaktır. Bu sahaya tesadüf eden garaj binası da Belediyece istimlak suretiyle yıktırılacaktır. 

    Vali ve Belediye Dr. Lütfi Kırdar, istimlak edilerek imar planına göre tanzim edilmiş arsaların satış bedeline şehrin diğer bir sahasını daha imar etmek prensibini kabul ettiğinden, Surp Agop arsasından elde edilecek mühim bir gelir, şehrin diğer bir semtinin imarına, güzelleştirilmesine tahsis edilecektir. 


Mustafa Ragıp


(1941 yılında Reşat Altın 25 liraya satılıyormuş.)


Akşam 1 Kanunuevvel 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön