29 / 04 / 2024

1943 yılında Maçka Silahhanesi'ni Askeri Müze yapmak istemişler!

1943 yılında Maçka Silahhanesi'ni Askeri Müze yapmak istemişler!

Topkapı Sarayı'nın avlusunda, Ayasofya'nın yakınında ve onunla çağdaş olan Aya İrini Kilisesi Askeri Müze olarak kullanılıyormuş. Buradaki tarihi eserlerin daha iyi muhafazası için Maçka Silahhanesi'ne taşınması için başvuruda bulunulmuş.



Askeri Müze


Maçka Silahhanesi'ne nakli teklif edildi.


Maçka, Nişantaşı ve civarı son senelerde kurulan mektepler ve ilim müesseseleriyle bir kültür semti olmuştur. Esasen şehircilik mütehassısı B. Prost'da bu semti, şehrin karşı tarafının bir kültür mahallesi haline getirmeye muvafık görmüştür. Bunu göz önüne alan Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar, Maçka Silahhanesi'nin Askeri Müze haline konulması için Milli Müdafaa Vekaleti'ne müracaat etmiştir.

1943 yılında Maçka Silahhanesi ni Askeri Müze yapmak istemişler!

Vilayetin bu hususta Milli Müdafaa Vekaleti'ne yazdığı yazıda Topkapı Sarayı'nda eski İren Kilisesindeki Askeri Müze'de bulunan tarihi eser ve eşyalardan bir kısmının rutubet yüzünden bozulduğunu ve bu tarihi eserleri korumak için buradaki eşyanın Maçka Silahhanesi'nde yeniden tesis edilecek askeri müzeye nakledilmesinin pek lüzumlu olduğunu bildirmiştir.


Akşam Gazetesi 6 Teşrinievvel (Ekim) 1943 


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön