13 / 10 / 2024

1946 yılında Balıkpazarı'nda istimlak edilen konutlar için belediye köşeye sıkıştı! Konut sahipleri evlerini istiyor

1946 yılında Balıkpazarı'nda istimlak edilen konutlar için belediye köşeye sıkıştı! Konut sahipleri evlerini istiyor

1946 yılında Belediye, Eminönü-Unkapanı yolunu açmak için Balıkpazarı'ndaki evleri istimlak etmiş. Fakat kanuna göre belediyenin böyle bir hakkı olmadığı ortaya çıkmış ve ev sahipleri evlerini geri istemeye başlamış. İşte detaylar... 




1946 yılında, Belediye, Eminönü-Unkapanı yolunu açmak için Balıkpazarı'ndaki evlerin istimlak edilmesine karar vermiş. Sonrasında ise kanuna göre; belediye bu evleri istimlak eder veya kiraya vermesi durumıunda mal sahipleri evlerini geri alma hakkı bulunuyormuş.

Belediye, bu durum karşısında binalarını istimlak etmiş kişiler tarafından zor durumda kalmış. Belediye, bu duruma çözüm bulmak için hükümetten yardım istemiş. Hükümet, bu evlerin mal sahiplerine verilmesi gerekmediğini söylemiş. 

Söz konusu haber 2 Ağustos 1943 yılında Cumhuriyet Gazatesi'nde ' Balıkpazarı'nda istimlak edilen binalar' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber... 

Balıkpazarı'nda istimlak edilen binalar

Belediye, Eminönü Unkapanı yolunu açmak üzere Balikpazarı adasındaki bir kısım binaları istimlak etmişti, Fakat istimlak kanunundaki bir maddeye göre, Belediye, bu istimlak ettiği binaları vaktile yıkmaz ve bunları kiraya verirse mal sahibleri mahkemeye müracaatla geri alabilmek saahiyetini haizdir, Halbuki Belediye, Bakanlığından verilen ve memlekette bina buhranina meydan verilmemesi için istimlak yapılmamasını mutazammın bulunan bir emre tevfikan bu binaları yıkmamıştı.

 Mal sahipleri mahkemeye müracaatle bu emlakı geri almışlardır. Bu vaziyet karşısında bu binalari harbten evvel ucuza istimlak etmiş ve yeni istimlak muamelesinde bunların eskisinin bir kaç misli fazlasını ödemek mecburiyetinde kalmış bulunan Belediye, bu işe bir hal çaresi bulunmak için hükümete başvurmuştur.

Verilen bir kararda istimlak edilen mezkür binaların bina buhranına mani olmamak için fevkalade ahval dolayısı ile hedmedilmedikleri anlaşılmış bulunduğu elhetle bunların mal sahiblerine iadelerine lüzum olmadığı bildirilmiş, bu suretle Belediye evvelce istimlak ettiği bu binaları tekrar istirdada imkan bulmuştur.

1941 yılında yol geçiş ücreti 6 liraymış!

1940 yılında Eminönü ve Sultanahmet arasında cadde planı! Tarihi binalar ne olacak?

Ankara Kültürpark'ın inşaatı 1938 yılında başlamış!

Geri Dön