27 / 04 / 2024

1954'te Baruthane sahasına 50 bin kişilik şehir planı! Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar...

1954'te Baruthane sahasına 50 bin kişilik şehir planı! Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar...

1954 yılında İstanbul'da Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar uzayan Baruthane sahasında yeni şehrin yapımı planlanmış.



1954'te eski Baruthane sahasına yapılması planan şehir, Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar uzanacağı belirtilmiş. Toplam 50 bin kişinin yaşayacağı bu şehir için 100 bin metrekarelik bataklığın kurutulmasına karar verilmiş.

Toplam 2 bin 640 metre kare alanda oluşturulacak olan şehir Bakırköy'e 2 km 400 metre, Yeşilköy'e ise 2 km 10 metre mesafede olacakmış. 

Söz konusu şehirdeki binaları bir merkezde ısıtabilmek için santral kurulması da düşünülmüş.  O dönem yapılan tahmine göre 100 milyon lira kadar bir bütçe harcanması gerekiyormuş.

Söz konusu haber 2 Nisan 1954 Vatan Gazetesi'nin manşetinde ''Baruthane sahasında bir şehir kurulacak'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber....

''Baruthane sahasında bir şehir kurulacak

Yakında Istanbul içinde seni şehir insaşına başlanacaktır. Bu sehir Bakırköy ile Yeşilköy arasında eski Baruthane sahasında kurulacaktır.

Baruthane sahası Çavuşbaşı ve Ayamama dereleri arasında geniş bir araziyi kaplamaktadır. Baruthane burada iken bu sahaya kimse giremezdi. Her taraf dikenli tel maniaları, nöbetciler vardı.

Baruthanenin kaldırıldı tarihten beri burası metruk gibiydi. Belediye uğraşarak bu geniş arazinin kendisine verilmesini temin etti. Baruthane saltası 2.640.000 metre kare tutmaktadır. Imar müdürlügü arazinin parçalara ayrılması, açılacak yollar ve meydanlar hakkında planlar hazırlamıştır. Bu planlara göre yeni şehirde geniş bulvarlar meydanlar  parklar bulunacak ve ince kumu bulunan bir plaj tanzim edilecektir.

Bunlardan baska bir tiyatro bir sinema mektepler ve bir bükümet dairesi inşası için de planlar hazırlanmıştır. Aynı  zamanda arazinin bir tarafımdaki 100 bin metre karelik bataklık kurutulacak, bu sahadan da is- tifade edilecektir. İlk iş olarak bataklık kurutulacaktır.

Gidip gelme için bir simendifer istasyonu tesis edileceği gibi otobüs seferleri de yapılacaktır, Yeni şehirde inşaata baslamazdan evvel kanalizasyon yollar, elektrik su havagazı tesisalı yapılacaktır.

Bu şehir Bakırköy'e 2 kilometre 400 metre. Yeşilköye 2 kilometre 10 metre mesafede olacaktır. Sehirdeki binaları bir merkezden Isıtmak için santral kurulması da düşünülüyor. Yapılan tahminlere göre satılacak arsalar 100 milyon lira kadar bir para getirecektir.''

1954 yılında kira bedelleri gündemde! Dükkan kiralarında kritik karar!

3 milyonla 20 milyonluk iş: 1940'ta Eminönü Unkapanı için büyük imar planı hazırlanmış!


 


Geri Dön